Dodik tvrdi: Prije 10 godina stranci su otimali naše ljude, neki su prolupali

3 Min Read

Dodik nije naveo niti jedno ime kada je govorio o navodnim otmicama prije 10 godina

“Britanski plan je da me pokupe i odvedu na nepoznato mjesto”, tvrdi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik kaže kako je “sa četiri strane dobio identične informacije”. Kako tvrdi, “shvatili su da im je najbolje da ga sklone, pa su mu zaprijetili”.

“Kada ovdje to zdravorazumski kažete, svi bi rekli – da li je to moguće? I svi bi zaključili da nije moguće. Ali, kod nas je moguće, jer se to dešavalo prije deset godina – kupili su naše ljude, odvodili ih u kontejnere, po deset, petnaest dana, tri mjeseca, pet mjeseci, šikanirali ih, neki su prolupali od svega toga, i ništa”, izjavio je Dodik u Beogradu, nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem, u intervjuu za ruski propagandni kanal Sputnik.

Dodik je kao primjer naveo samo jedno ime, kada je govorio o navodnim otmicama prije 10 godina. I to Milovana Bjelice, aktuelnog načelnika Sokoca. No, Bjelica nije bio žrtva otmice. Njega su snage SFOR-a u dva navrata hapsile prije 18 godina (2004.) bog sumnje da pomaže u bježanju osobama osumnjičenim za ratne zločine.

Voditeljica je Dodika upitala “s koje strane vam prijete, precizirajte”.

“Pa, oni imaju mabiciju da mene sklone iz izbornog procesa. Oni su sada vidjeli da mi opet dobijamo izbore i hvataju se za glavu, od onih u Americi do ovih Britanaca, i sad kaže, jao. A oni su mislili da u narednih godinu dana završe taj nezavršeni posao u BiH, dovedu svoju vlast, dovedu ljude u RS, koji bi olako to priznali zato što bi bili negdje potapšani po ramenu i poslije nema provratka. Zato oni hoće ovaj zakon o imovini”, kazao je Dodik.

Što se tiče ruske agresija na Ukrajinu, i njegovog stava o tom “sukobu” kako ga je nazvao, Dodik tvrdi da mu je žao Ukrajinaca, ali da je ipak njegov stav identičan onome kojeg je Vladimir Putin tražio od cijelog svijeta kada je krenuo u okupaciju Ukrajine – nemiješanje.

“Meni je žao ljudi u Ukrajini, i ukrajinski i ruski narod naši su bratski narodi i mi smo rekli da se u to nećemo ni politički… ni vojno ne možemo ni da miješamo. Nemojte od nas očekivati da svrstavamo na jednu ili na drugu stranu kao što vi to činite…”

Share this Article