Reakcija Brnabić i Vulina na “britansko naoružavanje Kosova”

2 Min Read

“Ozbiljno sam zabrinuta zbog toga što drugi naoružavaju Prištinu. To je strašno i šalje pogrešne poruke”, izjavila je Brnabićeva za televiziju “Prva”.

Ona je navela da je zabrinuta i time koliku je podršku (na Zapadu) imao premijer Kosova Aljbin Kurti da “uskrati Srbima na Kosovu osnovna ljudska prava”.

“Onda vidimo ovakve poruke koje su sasvim jasne i očigledne. Koliko to destabilizuje čitav region? Mnogo. Ostaje da o tome pričamo potpuno otvoreno”, rekla je Brnabić.

Vulin: Neprijateljski čin
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin smatra da je slanje oružja Kosovu od Velike Britanije, kako su prenijeli srbijanski mediji, “neprijateljski čin”.

On je napomenuo da Kosovo nema vojsku i da, prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a, jedinu oružanu snagu na Kosovu predstavlja KFOR.

“Nema druge, a vi pravite nekakvu vojsku, vi ih naoružavate, dajete im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, pravite obuke, čujem da neki idu na obuke za pilote u Tursku, Albaniju”, rekao je Vulin za televiziju “Pink”.

On je ocijenio da je cijela filozofija premijera Kosova Aljbina Kurtija “učiniti zlo Srbiji i Srbima”.

“Slušali smo Kurtija kada je govorio da Kosovo treba da postane deo NATO-a. Procedure da uđete u NATO su gore nego da uđete u EU, dakle, nema nikakve šanse da oni to ispune i zadovolje, ni kratkoročno, ni srednjoročno, ni dugoročno”, istakao je Vulin.

Share this Article