Mladen Ivanić: Godine s Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem su izgubljene

3 Min Read

U svjetlu trenutne političke situacije u državi, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić zabrinut je za dugoročnu političku stabilnost BiH. U razgovoru za „Avaz“ ističe da, među onima koji su na vlasti, ne vidi niti jednog lidera koji je spreman da je gradi.

Nisu spremni
– Čović, Izetbegović i Dodik su se zatvorili u svoje krugove i ne idu ni korak u pozitivnom pravcu. I jedni, i drugi, i treći pokušavaju da reafirmišu ratne ciljeve. Jedni bi Bosnu bez entiteta, drugi nezavisnu RS, a treći bi treći entitet. Jedina realna varijanta je Dejtonski sporazum, a da bi on funkcionisao, ova tri ključna aktera moraju odustati od maksimalističkih ciljeva i prihvatiti realnost.

Bojim se da oni na to nisu spremni. Dokle god je ova ekipa na sceni, BiH će biti nestabilna, zaostajat će u razvoju, tonut će još dublje na dno Evrope, gdje se već sada nalazi, i naše godine s njima su izgubljene – kaže Ivanić.

Rješavanju problema, smatra on, neće doprinijeti sankcije izvana, već samo sankcije građana na oktobarskim izborima.

– Imam osjećaj da u RS polako jača drugačiji ambijent i da Dodiku nije nimalo jednostavno pred ove izbore. Narod je sve više nezadovoljan samovoljom jednog čovjeka, nedostatkom ekonomskog razvoja, ogromnom korupcijom i ja sam uvjeren da bi ovdje moglo doći do ozbiljnih promjena. Nadam se i u FBiH – ističe Ivanić.

Drugi mehanizmi
Komentirajući posljednju odluku OHR-a, on navodi da je protiv nametanja rješenja te da postoje Ustavni sud BiH i drugi mehanizmi kojima se zakonitost spornog zakona mogla ispitati.

– Očito je da je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ovom odlukom želio da testira pitanje svoje uloge i moći dugoročno. Ne sviđa mi se što će nametnute odluke proizvesti podjele u BiH, jer je u Sarajevu vidljiva euforija, a u Banjoj Luci duboko razočarenje – dodaje Ivanić.

Sankcije su očekivane
Sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović su očekivane, ali Ivanić smatra da to neće riješiti probleme te da one više služe da pošalju poruku onima kojima su uvedene.

– Mislim da mu je najveća greška pokušavati optužiti nekog drugog za svoje sankcije. Vidim da dominantno pokušava da optuži PDP, a mi s tim nemamo nikakve veze. To je pitanje njega i njegovih nekadašnjih prijatelja – kaže Ivanić.

Dodao je da ga brine nedosljednost međunarodne zajednice, koja nije reagirala na izjavu Bakira Izetbegovića: „Dok su džamije pune, ja se ne brinem za BiH.“

Share this Article