Podgorica: Ko se boji oružja a ko traži hljeb?

4 Min Read
Serbian President Aleksandar Vucic speaks during a joint press conference with Richard Grenell, a special envoy appointed by US President, after their meeting at the Serbia Palace in Belgrade, on September 22, 2020. - More than 20 years after the war, the neighbours still have a tense relationship, with Serbia refusing to recognise the independence that Kosovo, a former province home to an ethnic Albanian majority, declared in 2008. While Brussels has been leading negotiations between the two sides for nearly a decade, the US has recently sought a more publicly active role under Richard Grenell, a special envoy appointed by President Donald Trump. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)

Ponovo trzavice između Beograda i Podgorice. Poslednjih dana nižu se međusobne kritike Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Vulina i sa druge strane – Zdravka Krivokapića, Mila Đukanovića, na više različitih tema: od protivvazdušne odbrane dvije države, preko inicijative Otvoreni Balkan, do tvrdnji Aleksandra Vulina da je Crna Gora u Evropu izvezla “više droge nego pršute i sira”. Kome je u interesu da tenzije između Srbije i Crne Gore “tinjaju”?

Kampanja laži protiv Beograda – ogoljena mržnja prema Srbiji i Srbima – žigosanje Srbije. Tim riječima je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio na komentare koji stižu iz regiona zbog toga što je Srbija nabavila kineski sistem protivvazdušne odbrane FK-3. U predstavi protiv Beograda, kaže Vučić, glavne uloge igraju Aljbin Kurti i Milo Đukanović.

„Kako ugrožavamo Prištinu ili Podgoricu? Bolje bi nam bilo da kupujemo Autan sprejeve, jer nam je mnogo važnije da se zaštitimo od rojeva muha i komaraca nego od bilo kakvih ozbiljnih vazduhoplovnih snaga koje oni posjeduju“, rekao je Vučić.

I time je počela nova epizoda međusobnog optuživanja. Sa protivvazdušne odbrane, prešlo se na hranu. Odlazeći crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je Srbija pokušala da ucjeni Podgoricu kroz pitanje Otvorenog Balkana.

“Zvanična Srbija pokušala je da ucjeni Crnu Goru da li će nam obezbijediti osnovne životne namirnice u zavisnosti od toga hoćemo li biti dio Open Balkana ili nećemo. Moć je čudo, kad se osjećate moćnim onda mislite da možete i drugima da postavljate uslove”, kazao je Krivokapić.

Njegova koleginica Ana Brnabić demantuje takve navode i pita Krivokapića – kako ga nije sramota da tako, tvrdi Brnabić, bezočno laže?

Razljutili su crnogorski zvaničnici i srpskog ministra policije. Vulin je izjavio da je Crna Gora izvezla u Evropu više, citiramo: “kokaina, nego pršuta i sira”. Za navode o ucjenama, Vulin ponavlja reči Brnabić: treba da ih bude sramota.

“Srpski hljeb vas je othranio, srpska vakcina vas čuva… Pravimo autoput, inače ćete biti džinovska karting staza, ako ne budete povezani sa Srbiju. I vi napadate Republiku Srbiju? Vi napadate Vučića? Krivokapiću, siguran sam da ima nekih u crnogorskoj istoriji koji su činili i veće bruke, ali ne mogu nešto da se sjetim ovog trenutka”, izjavio je Vulin.

Kome je u interesu da tenzije između Srbije i Crne Gore “tinjaju”? To se čini samo zarad prikupljanja političkih poena kod birača, ocjenjuje za N1 Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Od čega zavisi normalizacija odnosa?
“To se očekivalo kada ode Krivokapićeva Vlada, pošto ona nije ispunila očekivanja Beograda, međutim, ako se i formira – kako je to i za očekivati – manjinska Vlada, opet će kontrolni paket akcija imati Đukanović i ja mislim da će se takvi odnosi nastaviti i u tom mandatu, ako se to desi…”, smatra Popov.

Samo u slučaju novih izbora i scenarija u kom bi, zaključuje Popov, prevagnula prosrpska struja oličena u Demokratskom frontu, stav Beograda prema Podgorici mogao bi da bude drugačiji. U suprotnom… Retorika ostaje ista.

Share this Article