Adis Ahmetović postao član Liderske inicijative za Srebrenicu

3 Min Read

Sastanak u online formatu na kojem su prisustvovali predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica na čelu sa direktorom Emirom Suljagićem, i Adis Ahmetović, član njemačkog državnog parlamenta Bundestaga.

Tema sastanka je bila Liderska inicijativa za Srebrenicu koja je neformalna grupa bivših i sadašnjih najviših izabranih i imenovanih dužnosnika iz cijelog svijeta, te lideri/liderice civilnog društva i akademske zajednice koji su okupljeni oko Memorijalnog centra Srebrenica. Lideri i liderice se udružuju oko temeljnih vrijednosti i aktivnosti kao što su borba protiv negiranja genocida i zaštita kulture sjećanja.

Iskazao spremnost
Adis Ahmetović se danas pridružio Liderskoj inicijativi za Srebrenicu, ističući važnost memorijalizacije i borbe protiv negiranja genocida od strane osoba koje obavljaju funkcije na najvišim nivoima. Također, iskazao je spremnost za zagovaranje podrške Memorijalnom centru Srebrenica u njihovim aktivnostima koje su usmjerene u očuvanje sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine u Srebrenici.

– Veoma je važno pričati o našoj nedavnoj prošlosti, o genocidu u Srebrenici kao zločinu u Evropi, a posebno danas kada imamo aktivni rat u Evropi. Pridružujem se Liderskoj inicijativi za Srebrenicu, stojim na raspolaganju i podržavam rad Memorijalnog centra – kazao je Ahmetović.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra, naglasio je važnost podrške lidera zemalja Evropske unije a posebno Njemačke koja je važan partner Bosni i Hercegovini i s kojom imamo jake kulturne veze.

Glas za istinu
– Podrška Liderskoj inicijativi za Srebrenicu znači biti glas za istinu, za sjećanje na žrtve genocida i za prevenciju zločina u budućnosti. Imati osobu kao što je Adis Ahmetović među članovima Liderske inicijative, koji je pokazao svoju predanost u borbi za pravdu i istinu mnogo puta, je zaista čast – kazao je Suljagić.

Liderska inicijativa za Srebrenicu danas broji 46 članova i članica koji dolaze najviše iz evropskih zemalja, ali i iz SAD-a, Kanade, Egipta, Venecuele i drugih. Do sada su održane tri konferencije koje su bile fokusirane na temu borbe protiv negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, regionu ali i u drugim zemljama. Nedavna konferencija 31. marta je naglasila važnost memorijalizacije i iskustava Memorijalnog centra koja se mogu prenijeti zemljama u ratu, s posebnim fokusom na Ukrajinu. Od poznatijih članova Liderske inicijative za Srebrenicu su, uz predsjedavajućeg Inicijative Zlatka Lagumdžiju, Jadranka Kosor, Keri Kenedi (Kerry Kennedy), Ivo Josipović, Nataša Kandić, Sonja Biserko, Jasmina Hostert, Tineke Strik i Dijego Aria (Diego Arria).

Liderska inicijativa za Srebrenicu je realizirana uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekat „Istina, dijalog, budućnost“.

Share this Article