Erdoan: Ulažemo napore da spriječimo nove tenzije na Balkanu

2 Min Read

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da će Turska nastaviti poduzimati potrebne napore u cilju postizanja mira u Ukrajini.

– Uspostavljanje prvo primirja, a zatim i trajnog mira između naša dva susjeda bilo bi jedno od najboljih djela učinjenih za cijelo čovječanstvo – kazao je Erdoan u obraćanju u Ankari, glavnom gradu Turske, nakon iftara sa grupom ambasadora u povodu ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

Značaj dijaloga
Naglasio je značaj dijaloga kako bi se postiglo primirje u Ukrajini.

– Svim srcem vjerujem da se mirno rješenje može pronaći kroz dijalog na osnovama očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine – rekao je Erdoan te dodao:

– Nastavit ćemo sa naporima kako bi postigli zadovoljavajući ishod pregovora iz Istanbula koji će biti odgovarajući za obje strane i međunarodnu zajednicu.

Istakao je da su nedavne fotografije i snimci iz Buče i Irpina u Ukrajini bacili sjenu na napredak postignut tokom pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine u Istanbulu prošlog mjeseca.

Erdoan je komentarisao i posljednja dešavanja u Al-Qudsu/Jerusalemu i džamiji Al-Aksa.

Stabilnost na Balkanu
– Vidimo šta se desilo u Al-Aksi. Ovo nas je zaista duboka rastužilo. Nadam se da se ovo više neće dešavati u budućnosti – istakao je Erdoan.

Dotakao se i odnosa Turske sa Armenijom kao i dešavanja na Balkanu.

– S iskrenom namjerom nastavljamo proces normalizacije sa Armenijom. Ulažemo, također, napore da se spriječe nove tenzije i očuva stabilnost na Balkanu – kazao je Erdoan.

Podsjetio je i na borbu koju Turska godinama vodi protiv terorističkih organizacija.

– Želio bih kazati da očekujemo snažnu podršku svih naših prijatelja u pogledu prekida resursa kojima se finansiraju terorističke organizacije – rekao je Erdogan.

Share this Article