Kovačević: Opozicija daje legitimitet Šmitu

4 Min Read

Nakon što se Visoki predstavik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) prošle sedmice sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, šef OHR-a uskoro će se sastati i sa gradonačelnikom Banja Luke Draškom Stanovukovićem. Povodom ovog najavljenog sa

Kovačević rekao je za RTRS da je veoma tužno da bilo ko iz RS daje legitimitet Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) sastajući se s njim, kada se zna da je Šmit jedan od predvodnika cijele priče pritisaka na RS i oduzimanja RS i njenom narodu onoga što joj pripada.

“Za Šmita ne postoji NSRS”
Kovačević je naveo da Šmit kao nepostojeći visoki predstavnik pokušava da koristi nepostojeća i antidejtonska bonska ovlaštenja, odnosno da RS nameće odluke.

On je istakao da će gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, kako je sam najavio, sljedeće sedmice da se sastane sa Šmitom – čovjekom koji je, kako kaže Kovačević, svojim postupcima rekao da za njega ne postoji NSRS, građani RS i da je spreman da poništi zakon koji su u NSRS, najvišem zakonodavno organu RS, usvojili narodni poslanici i iz vlasti i opozicije, uključujući i poslanike iz Stanivukovićeve stranke.

– Taj jedan Kristijan Šmit, bez ikakvih ovlaštenja i funkcije, neizabrani stranac kojeg niko nije zvao da dođe u BiH i koga nikada niko od nas nije pozvao da se bavi našim životima i imovinom ili bilo čim što se tiče RS, poništio je i rekao da više ne postoji nešto što su usvojili naši poslanici i demokratske institucije, koje su za njega očito nebitne – istakao je Kovačević.

On je rekao da sastanak bilo kojeg predstavnika RS sa takvim ljudima znači da im se daje legitimitet koji nemaju, te da je to sramno i uvredljivo za građane RS.

Kovačević je poručio da RS mora da nađe način kako da se odupre “pred ugnjetačima koji su došli da ponište naša demokratska, civilizacijska i građanska prava”.

“Uzdaju se u Šmita”
– Mi ćemo nastaviti da štitimo RS i njene interese, a ne da sjedimo sa onima koji te interese poništavaju i gaze – istakao je on.

Kovačević je rekao i da predstavnici opozicije “nikada nemaju vremena kada treba da se zaštiti RS i podrže ljudi u RS koji žele da se bore za svoju RS, ali da uvijek imaju vremena da sjednu sa onima koji poništavaju sve što RS po Ustavu i Dejtonu pripada”.

– Isto tako, evidentno je da žele da daju legitimitet ljudima bez legitimiteta i to sve sa jednim ciljem, da dođe do promjene vlasti u RS na nedemokratski način jer su potpuno svjesni da na izborima i na demokratski način nemaju šta da traže. Iz tog razloga se uzdaju u Šmita – smatra Kovačević.

On je poručio da predstavnici vlasti u RS nikada neće priznati legitimitet Šmita dok mu to ne prizna Vijeće sigurnosti UN i dok RS kao strana ne potpiše sporazum sa drugim stranama da je potreban bilo kakav visoki predstavnik, ističući da se to nikada neće desiti.

Share this Article