Premijer Francuske namjerava da podnese ostavku ako Macron ostane predsjednik

2 Min Read

Francuski premijer Žan Kasteks izjavio je da namjerava da podnese ostavku poslije drugog kruga predsjedničkih izbora ukoliko na njima pobjedi odlazeći predsjednik, centrista Emanuel Makron, prenio je radio France Info.

„Podnjeću ostavku svoju i vlade u danima poslije izbora“ ukoliko Makron bude ponovo izabran, rekao je Kasteks i dodao da sve zavisi od izbornih rezultata.

Premijer je nagovestio mogućnost da ostane na vlasti do parlamentarnih izbora zakazanih u junu ukoliko na predsjedničkim izborima pobjedi liderka ekstremne desnice Marin Le Pen, pošto mu to dozvoljava Ustav.

Kasteks, inače iz redova desničarske stranke Republikanci, kao razlog moguće ostavke je naveo da je jedan od onih koji misle da je potreban novi podsticaj poslije ponovnog izbora Makrona.

Premijer je za Le Penovu rekao da ona nikada nije ničim upravljala niti je bila na vlasti.

“Upravljali smo ovom veličanstvenom državom Francuskom… Naravno da radimo svoj dio posla, ali pazite, najgore je uvijek moguće. Politika Le Penove, koja se predstavlja u lijepom ruhu dobre majke, ostaje politika porodice Le Pen i to bi bilo dramatično za našu zemlju” ako bi pobjedila, upozorio je Kasteks aludirajući na oca Žan-Marija Le Pen.

Le Pen, koji je rukovodstvo stranke predao ćerki koja ga je potom izbacila, generalno se protivi Evropskoj uniji i usredsređuje se na francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za ograničeno doseljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzuru kulture, uvođenje smrtne kazne i evroskepticizam.

Share this Article