Reisul-ulema Kavazović: Bošnjaci kao narod moraju biti politički aktivni

4 Min Read

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas boravi u posjeti Mostarskom muftijstvu.

U pratnji muftije mostarskog Salem-ef. Dedovića i Rifata Fetića, šefa Kancelarije reisul-uleme, reisul-ulema Kavazović je posjetio džemat u Počitelju, koji pripada Medžlisu Čapljina, i upoznao se s uslovima vjerskog života u ovom džematu. Delegaciju su dočekali glavni imam Medžlisa Čapljina Adem-ef. Šuta i dugogodišnji imam Džemal-ef. Gadara.

Poslije podne namaza prisutnima se obratio reisul-ulema Kavazović, govoreći o ramazanu i važnosti društvenog angažmana.

– Svi smo svjesni da je ramazan posebno vrijeme, a da je nesretan samo onaj koga zaobiđe Božiji oprost. Kao što trebamo biti posvećeni zikru, ramazan je prilika da sami sebe učinimo boljim ljudima. Nakon ličnog plana, važan je naš džemat. Poslanik, a.s. je već u Mekki stvarao džemat. Niko ne može biti potpun musliman dok ne bude volio drugome što i sebi. To je suština džemata. Ponekada mislimo da je vjera nedostižno, ali Poslanik, a.s. kaže da je osmijeh bratu muslimanu sadaka. To svako može učiniti. Stoga, vjera je lahka. Ona je ono što možemo svi učiniti – kazao je reisul-ulema.

Bez dunjaluka nema ahireta
On je posebno istakao potrebu da Bošnjaci vode računa o učešću u političkom životu.

– Bez dunjaluka nema ahireta. Veoma je važno da u političkom smislu budemo narod, da čuvamo svoju tradiciju, jezik, kulturu što su stoljećima na ovim prostorima čuvali naši preci. Moramo biti politički aktivni kao narod – kazao je reisul-ulema.

Efendija Gadara se sprema za mirovinu, a ovom prilikom reisul-ulema mu je zahvalio na svemu što je učinio za vjerski život i kako bi se održao plamen vjere u ovom džematu. Zajedno sa muftijom Dedovićem uručili su mu i prigodni poklon.

– Hvala mu što je bio na ovim sudbonosnim kapijama naše domovine s našim hrabrim i odlučnim narodom koji se dizao iz pepela. U tom procesu izgradnje i revitalizacije efendija Džemal je prepoznatljivo lice Islamske zajednice koje je u misiji 35 godina u Počitelju. U ratnom i postratnom periodu efendija je bio sa svojim narodom. Raditi u okolnostima u političkoj nepravednoj sredini i usmjerenoj prema našem narodu i zajednici bio je veliki izazov. Ovo je trenutak da na svečan način dodijelimo priznanje efendiji Gadari za svih 40 godina u službi Islamskoj zajednici i 35 godina za rad za ovu džamiju i džemat – kazao je muftija Dedović.

Efendija Gadara je kratko prokomentarisao da je ovo nagrada za njega, ali i obaveza da ostane na braniku domovine i da tu drži žeravicu vjere. Prisutne je podsjetio na veliki problem s kojim se suočava džemat Počitelj, a to jeste nezainteresiranost državnih organa za problem prodiranja vode kroz kupolu džamije.

Voda je već uništila neke dijelove unutrašnje dijelove fasade, a stručnjaci upozoravaju da će ugroziti konstrukciju cijele džamije. Drugi problem s kojim je javnost upoznata jeste uzurpacija vakufske imovine, odnosno Šišman-medrese u Počitelju zbog čega Mostarsko muftijstvo nastoji alarmirati političke i međunarodne faktore po ovom pitanju, jer zgrada ove medrese, ne samo da je uzeta Islamskoj zajednici, već se urušava.

Share this Article