Vučić sa američkim senatorima: Saradnja sa SAD jedan od prioriteta Srbije, poštujemo integritet BiH

2 Min Read

Povodom agresije na Ukrajinu, Aleksandar Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svjedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim tijelima.

Tokom razgovora s američkim senatorima, Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Situacija u regionu
– To je jedan od naših prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva i strateško opredjeljenje Srbije – istakao je srbijanski predsjednik.

Razgovarajući o situaciji u regionu, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH.

Dodao je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.
Čestitali na pobjedi
S tim u vezi, Vučić je, kao primjer uspješne regionalne saradnje, naveo inicijativu “Otvoreni Balkan”, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD čestitali su Vučiću pobjedu na nedavno održanim predsjedničkim izborima. Naglasili su značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dvije zemlje vodi jačanju ekonomske i političke saradnje, zaključili su iz Vučićevog kabineta.

Share this Article