Vučić uoči sastanka sa Pahorom: Očuvanje mira je odgovornost lidera u regionu

2 Min Read

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u slovenačkoj Vipavi uoči sastanka sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom da je odgovornost svih lidera na zapadnom Balkanu da sačuvaju mir i stabilnost.

– Upravo tako ćemo morati da se ponašamo i da uložimo ogromnu energiju, da ne dopustimo da nas politike prošlosti dovedu do bilo kakvih incidenata i problema – rekao je Vučić novinarima u prisustvu Pahora.

Izrazio zahvalnost svim građanima Slovenije
Vučić je kazao da je dijalog danas “nasušna potreba u Evropi” i dodao da ga “ima sve manje, nažalost”.

– Zato sam sretan što sam danas ovde, zahvalan sam na izuzetnom gostoprimstvu. Vjerujem da ću mnogo toga moći da saznam i da prenesem određene poruke, ali i da donekle koordinišemo naše akcije na nastavku evropskih intetgracija za cijeli region zapadnog Balkana – naveo je Vučić.

Dodao je da vjeruje da će i oko situacije u Ukrajini “moći da razmijene mišljenja od kojih će uvijek moći da izvuku najbolje zaključke u interesu” dvije zemlje.

Vučić je izrazio zahvalnost svim građanima Slovenije na podršci koju su pružali Srbiji na njenom evropskom putu.

– Srbija i Slovenija imaju veoma dobru, mogao bih da kažem i odličnu saradnju, i u političkim i ekonomskim pitanjima. Posebno cijenimo i volimo Sloveniju i naše slovenačke prijatelje. Dobrodošli ste uvijek u našu Srbiju – rekao je Vučić.

Na Pahorov poziv
On je kazao da Slovenija “nikada nije tražila takozvani dovoljni razlog da zaustavlja” Srbiju na evropskom putu i dodao da sa Pahorom “može uvijek otvoreno da razgovara o svim pitanjima”.

Vučić boravi u posjeti Sloveniji na Pahorov poziv, a dva predsjednika će tokom radne večere u vipavskoj vili Zemono razgovarati o aktuelnim temama u regionu i Evropi.

Pahor i Vučić su se prethodni put sastali u Beogradu prošlog novembra, kada je slovenački predsjednik još jednom izrazio podršku pristupanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ocijenivši da se proces odvija suviše sporo i da to dodatno jača nacionalističke politike.

Share this Article