SAD očekuju od Srbije da uskladi politiku prema Rusiji sa EU

4 Min Read

Sjedinjene Američke Države očekuju da Srbija svoju politiku prema Rusiji prilagodi politici Evropske unije, poručili su u utorak američki senatori nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Zajedničko obraćanje medijima je izostalo, ali su američki senatori Odbora za vanjske poslove na pres konferenciji istakli da svojim posjetom naglašavaju važnost zapadnog Balkana za SAD, posebno “u ovo vrijeme koje je kritično za evropsku historiju”.

– Razumijemo da Srbija i Rusija imaju kompleksnu historiju, ali se nadamo da ćemo sa Srbijom nastaviti raditi kako bismo Rusiji uputili jasnu poruku – rekao je novinarima u Ambasadi Sjedinjenih Država senator Kris Marfi (Chris Murphy) nakon sastanka izaslanstva s Vučićem.

Srbija je tri puta podržala rezolucije u UN-u protiv Rusije, uključujući i nedavnu kojom je suspendirano članstvo Rusije u Vijeću za ljudska prava, no nije se pridružila sankcijama koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Vanjska politika usklađena sa EU
Senatorica Džin Šahin (Jeanne Shaheen) je novinarima potvrdila da je i o sankcijama bilo riječi na sastanku.

Predsjednik Srbije je rekao da budućnost Srbije leži na Zapadu sa ostatkom Evrope i “ako je to namjera, onda svakako treba gledati i da imate vanjsku politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom”, citirala je TV N1 senatoricu Šahin.

– Demokratske nacije ne mogu tolerirati brutalan tok rata u kojem su na meti civili – rekao je senator Marfi i poručio diplomatski:

– Nadamo se da ćemo moći biti uz Srbiju narednih sedmica i mjeseci da pošaljemo tu poruku Rusiji.

Vučićev ured je u saopćenju rekao da je unapređenje saradnje sa SAD-om jedan od njenih vanjskopolitičkih prioriteta i da je Srbija “privržena poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država… o čemu svjedoči i glasanje Republike Srbije u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim tijelima”.

Pritisak na Vučića
Ruski list Kommersant ocijenio je u ponedjeljak da je, poslije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, naglo povećan pritisak na Beograd da se priključi sankcijama protiv Rusije.

U članku “Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija”, ruski list piše da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se našao usred diplomatske vatre dviju strane, napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali je “teško da će se okrenuti od Rusije”, prenijela je agencija Beta iz Moskve.

– Nov i veoma neprijatni moment za Vučića, koji pokušava sjediti na dvije stolice je to što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva – navodi list.

Citira glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu koja je kritizirala predstavnike država koji teže nezavisnoj, izbalansiranoj politici, ali pristaj na kompromise jer govore da su podvrgnuti neviđenom pritisku Zapada.

– Ne razumijemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je riječ o onima koji tvrde da su naši prijatelji, to je nemoguće razumjeti – naveo je Komersant poruke Zaharove.

Vučić je uvjerljivom pobjedom na predsjedničkim izborima 3. aprila s oko 60 posto osvojenih glasova osigurao drugi uzastopni mandat šefa države i među vanjskopolitičke prioritete stavlja evropski put Srbije, ali nastoji istodobno održati dosadašnje dobre veze s Moskvom i Pekingom, prenosi Hina.

Share this Article