Bivši makedonski premijer u odsustvu osuđen na sedam godina zatvora

2 Min Read

Sud u Skoplju osudio je danas bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog na sedam godina zatvora u postupku u kojem je optužen da je prisvojio 1,3 miliona eura od stranke na čijem čelu je bio i da je novac koristio za kupovinu atraktivnog građevinskog zemljišta.

U slučaju nazvanom “Placevi na Vodnom” Gruevski, koji uživa politički azil u Budimpešti, u odsustvu je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam godina i novčanu kaznu od 3.200 eura.

Pobjegao u Mađarsku
Nikola Gruevski je u novembru 2018. pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao odlazak na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u drugom sudskom postupku i u Budimpešti je odmah dobio politički azil, a u Skoplju se protiv njega vodi još nekoliko krivičnih postupaka.

Pored Gruevskog u slučaju “Placevi na Vodnom” su kao pomagači bili optuženi njegov kum Risto Novačevski, rođak Gruevskog i bivši šef tajne policije Sašo Mijalkov, biznismen Jordan Kamčev, za koga se smatra da je jedan od najbogatijih Makedonaca, njegova majka Ratka Kamčeva i Nenad Josifović.

Sud je Mijalkova osudio na jednu godinu i tri mjeseca zatvora, Jordana Kamčeva na jednu godinu, Novačevski i Josifović su uslovno osuđeni na po dvije godine, dok je Ratka Kamčeva oslobodjena zbog zastarjelosti krivičnog djela.

Suđnje je trajalo devet mjeseci, a sud je odredio da imovina nastala krivičnim djelom bude konfiskovana.

Kupio imovinu u Skoplju i Kruševu
Državno tužilaštvo je u slučaju “Placevi na Vodnom” optužilo Gruevskog da je uzeo 1,3 miliona eura od novca koji je kao donacije dobila VMRO DPMNE, a potom kupio imovinu u Skoplju i Kruševu.

Od oktobra 2012. do septembra 2013. novcem koji je Gruevski prisvojio od VMRO DPMNE kupovano je građevinsko zemljište na Vodnom, a Kamčev se, prema Tužilaštvu, bavio preprodajom atraktivnih parcela na Vodnom.

Tokom suđenja je otkriveno da je to zemljište zamijenio za tri luksuzna stana u kompleksu “Panorama” na Vodnom, a otkrivena su još dva stana, još jedno zemljište na Vodnom i dvije parcele u Kruševu.

Share this Article