Vučić tvrdi da je “umirio Dodika”: Poslušao me kada sam tražio da ne formira vojsku RS

3 Min Read

Poručio je da Beograd neće birati stranu uprkos pozivima Evropske unije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dao je intervju za Financial Times, te je tom prilikom rekao da, uprkos pritiscima, Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

– Priča se o biranju strana. Ne, mi imamo sopstvenu stranu, interese Srbije. Devetnaest NATO zemalja nas je bombardovalo i uvelo nam sankcije – rekao je Vučić. FT piše da je bombardovanje Srbije bilo intervencija kako bi se završio “krvavi rat na Kosovu između Jugoslavije i separatista, etnički albanskih militanata”.

Imamo neku vrstu zaštite (od Rusije). Šta zapadne zemlje žele? Da ostavimo sve naše nacionalne interese jer neko želi nešto za sebe – rekao je Vučić, aludirajući na Ukrajinu i želju Zapada da se jedinstveno odgovori na rusku invaziju.

Vučić je dodao da Srbija nije uvela sankcije nikome jer državni vrh ne vjeruje da bi one promijenile bilo šta. Njegove izjave, ocjenjuje FT, sugerišu da će Beograd ostati popustljiv prema Rusiji i Kini uprkos pritiscima Brisela.

Nedavna kupovina Srbije kineskog protivvazdušnog raketnog sistema FK 3 također je izazvala nezadovoljstvo jer se Zapad plaši da bi to moglo dati veći uticaj Pekingu. Iako posjedovanje kineskog oružja nije protivno propisima EU, ono otežava ili onemogućava učešće u zajedničkim odbrambenim projektima ili vježbama EU zbog nekompatibilnih sistema.

Predsjednik Srbije je rekao da je nedavna kupovina oružja, uključujući i francusko i tursko, dio napora da se očuva stabilnost jer su i susjedne zemlje kupovale oružje.

Vučić je istakao da Srbija mora da riješi pitanje Kosova, gdje su tokom prošle godine porasle tenzije oko dogovora o registarskim tablicama za vozila.

SRBIJA MORA TENZIJE DA KONTROLIŠE I U BIH
Financial Times piše da Srbija tenzije mora da kontroliše i u BiH koje raspiruje član predsjedništva BiH Milorad Dodik, kog Vučić podržava, dodaje se.

Vučić je rekao da je pozvao Dodika da ne formira vojsku i da umiri secesionističke planove, što je ovaj, prema Vučićevim riječima, prihvatio.

Predsjednik Srbije je istakao da “mnogo igrača” ima interes u destabilizaciji zapadnog Balkana, ali da je on liderima EU rekao da će Srbija pokušati da održi mir u regionu.

Share this Article