Ponosna je naša BiH

2 Min Read

Emira Ibrahimović, učenica trećeg razreda Druge gimnazije, okitila se zlatom na Evropskoj matematičkoj olimpijadi, a bronzane medalje osvojile su Naida Gavranović, Ilma Čeljo i Imana Alibašić
Naša djeca su naše najveće bogatstvo. Na svaki način pokušavaju iskoristiti prilike koje im se pruže i prikazati BiH u najljepšem svjetlu. Tako je bilo i na Evropskoj matematičkoj olimpijadi na kojoj su BiH predstavljali članovi Udruženja matematičara KS-a Emira Ibrahimović, koja je osvojila zlatnu medalju, te bronzane Naida Gavranović, Ilma Čeljo i Imana Alibašić. Lideri ekipe Admir Beširević i Adisa Bolić su prezadovoljni rezultatom koji je BiH plasirao na visoko 10. mjesto u konkurenciji 31 evropske države.

OČEKIVANJA
Adisa Bolić, studentica pete godine na Prirodno-matematičkom fakultetu, bivša je​ takmičarka iz matematike, a danas sa kolegama učestvuje u pripremama nadarenih učenika iz matematike u sklopu Udruženja matematičara KS-a.

– Učenice se za takmičenja pripremaju tokom čitave godine, kako kroz nastavu u Školi matematike koju UMKS organizuje tako i samostalno i u svojim školama. Ne možemo reći da nismo očekivali ovaj rezultat, jer uvijek postoji neizvjesnost oko toga kakvi će zadaci doći na takmičenju i kako će se učenice snaći, ali one su to odlično uradile i ponosni smo na njih, rekla nam je Bolić naglasivši da su naše takmičarke ove godine ostvarile najbolji rezultat od svih zemalja iz regije.
Adisa je predavač u Udruženju već pet godina i naglašava da kod nas matematička takmičenja počinju tek od sedmog razreda, dok recimo u Srbiji kreću već od trećeg razreda.

– Bilo bi bolje kada bi takmičenja počela barem jednu godinu ranije, Olimpijke je pripremao i Admir Beširević, asistent na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta. Bivši je olimpijac iz matematike, a već desetak godina radi sa nadarenim učenicima širom BiH.

Share this Article