Nijaz Avdukić o Strategiji razvoja FBiH za „Avaz”: Fokus je na ekonomiji, a ključ u inovacijama

3 Min Read

Sedmogodišnja Strategija razvoja FBiH, koja je nedavno usvojena, jedan je od najznačajnijih dokumenata koje FBiH od postanka nije imala u ovom obliku, kaže za “Avaz” Nijaz Avdukić, v. d. direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Radna mjesta
Osim Zavoda, u izradi dokumenta učestvovali su i predstavnici drugih institucija Federalne vlade, većeg bh. entiteta, kantona i općina, akademske zajednice, ali i privrednici, nevladine organizacije i javnost.

– Strategijom su obuhvaćena četiri strateška cilja – ekonomija, društvo, zaštita okoliša i javni sektor. Fokus Strategije razvoja je na ekonomiji, jer razvojem ekonomije omogućavamo i realizaciju ostalih ciljeva – dodaje Avdukić.

Predviđene su ofanzivne mjere usmjerene na jednostavnije otvaranje kompanija, razvoj inovacija i poduzetništva, smanjenje opterećenja poslovanja…

– Ako želimo prosperitetno društvo, ključ je u inovacijama i istraživanju. Moramo imati proizvode više vrijednosti, jer to je uvjet za bolje plaćena radna mjesta, bolji standard građana i zaustavljanje trenda odlaska. Predvidjeli smo, između ostalog, uspostavljanje Fonda za inovacije i razvoj, za čije su kreiranje zainteresirani i privrednici. Strategijom je predviđeno i rasterećenje privrede, što je Vlada FBiH započela sa zakonima o doprinosima i dohotku, koji se uskoro trebaju naći u parlamentarnoj proceduri – pojašnjava Avdukić.

U javnom sektoru ključnom je ocijenjena vladavina prava, pa su predviđeni reforma pravosudnog sistema, borba protiv kriminala i korupcije, a na što su u izradi ove strategije ukazale i domaće i strane kompanije. Javni sektor potrebno je staviti u službu građana te uvođenjem digitalnih tehnologija olakšati ostvarivanje njihovih prava.

Zdravstveni sektor
Cilj Strategije je i unapređenje zdravstvenog sistema, s akcentom na preventivno djelovanje, ali i obrazovnog sistema, kao preduvjeta za razvoj inovatorstva, istraživanja i razvoja.

– Predvidjeli smo i uspostavljanje naučno-tehnoloških parkova, kao mjesta susreta nauke i privrede i kreiranja novih proizvoda. Razvoj cjeloživotnog učenja također je bitna stvar – ističe Avdukić.

Ogroman iskorak u razvoju FBiH
Strategijom su otvorena i demografska pitanja i postavljeni temelji demografskih politika u budućnosti. U oblasti okoliša definiran je set mjera za poboljšanje kvaliteta zraka, vode i tla, istaknut značaj projekata energetske efikasnosti te naznačena potreba za što bržom energetskom tranzicijom.

– Strategija se odnosi na period do 2027. godine. Ako bismo implementirali njene ciljeve u narednih desetak godina, mi bismo napravili ogroman iskorak u razvoju Federacije, ali i ukupnom razvoju BiH. Osim što Strategija vodi FBiH prema sigurnijem i pravednijem društvu, ona približava državu Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji – kaže Avdukić.

Share this Article