Šarović: Kriza će biti sve veća, Dodik želi situaciju napraviti dramatičnijom

6 Min Read

RS je mala, siromašna, čiji je uticaj minoran, u kome mi ne treba da se bodemo sa Amerikom, sa Njemačkom, sa Britanijom
Ja vas uvjeravam da će ova kriza biti još gora za mjesec dana i tri puta gora za tri mjeseca, ali živi bili pa vidjeli, rekao je za intervju “Jedan” BHRT-a predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Šarović smatra da su za krizu odgovorne odluke visokog predstavnika, a posebno jer je posljednju odluku donio Kristijan Šmit (Christian Schmidt) za koga lider SDS-a kaže da nije kredibilan jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a.

– To je ozbiljan problem, njegov lični. Prethodni visoki predstavnik je dobio saglasnost u Vijeću sigurnosti bez obzira na osporavanja nametanja njegovih odluka, ali ovaj nije. On hramlje na jednu nogu. Sada se postavlja pitanje može li on praktično biti protektor? Jer, nametati određene zakone, određene odluke, kreirati određena rješenja to je druga riječ za protektorat – rekao je Šarović.

Dodikovi potezi nisu racionalni
Mirko Šarović pretpostavlja da lider SNSD-a Milorad Dodik kalkuliše kako ovu novonastalu krizu može da pretoči u neki svoj dobitak.

– Dodik misli da ovo sada može da preobrati u svoju korist i da možda koristi mehanizme koji mu stoje na raspolaganju da krizu možda učini još dramatičnijom. Odgovara mu to, a ne smirivanje. I onda na talasu te krize da se možda ponovo promoviše u nekog nacionalnog heroja koji se sada bori za pravdu i prava RS-a, pokušavajući da se amnestira da je on jedan od velikih krivaca za ono što se desilo unazad osam mjeseci – kaže Šarović.

SDS Dodikove poteze smatra neracionalnim, jer su, kako kaže, Šarović ti potezi više okrenuti njegovom rejtingu, nego rejtingu njegove stranke, dok su interesi RS-a potpuno zanemareni.

– RS-u velike krize ne odgovaraju. Više joj odgovara stabilna situacija, razvoj zemlje, ekonomija, napredak, stabilnost i očuvanje Dejtonskog sporazuma – smatra Mirko Šarović.

Lider SDS-a smatra da je najbolje za njegovu stranku da što manje slijedi političku stazu Milorada Dodika, mada na njoj ima i dodirnih tačaka sa željama i htijenjima SDS-a.

– U ovom ludilu u koje smo mi ušli, u ludilu koje u osnovi možda ima pravdu i pravo, jer o onim stvarima o kojima je on govorio, ne može se reći da nema pravde i želje vezano za povrat određenih nadležnosti, ali ne na način kako on to čini. Ne jednostrano, ne na način da se ovdje stvori takav krizni ambijent koji može da izazove i rat u ovoj zemlji. Znači, ja mislim da je to loš put – kategoričan je Mirko Šarović.

On smatra da SDS mora da kreira vlastita rješenja, pogotovo ukoliko dobije šansu i postane kredibilan pa ih bude mogao provesti kroz institucije vlasti. To je za Šarovića opcija koju priželjkuje.

“Dajte nam kandidatski status”
Lider SDS-a bi, kada bi bio u poziciji da kreira politiku u RS-u, zaustavio politiku koju žargonski naziva “šiljkom u oči”. Takva politika, smatra, nikome nije donijela ništa dobro.

– RS je mala, siromašna, čiji je uticaj minoran, u kome mi ne treba da se bodemo sa Amerikom, sa Njemačkom, sa Britanijom. Možemo da imamo svoj stav pošten, ali ne trebamo da omalovažavamo te zemlje, ne trebamo da jednog kancelara nazivamo pogrdnim imenima ili američkog predsjednika, čak i onda kada se sa njima ni u čemu ne slažem – kaže Šarović.

On predlaže politiku koja neće proizvesti nove sankcije, a do toga se, kako kaže, može doći demokratizacijom i otvorenosti društva, promjenom načina informiranja javnih medija, saniranjem korupcije.

Sankcije Rusiji ne bi trebalo da budu tema koja će dodatno podijeliti političare i javno mnijenje u Bosni i Hercegovini. U SDS-u smatraju da je dovoljno zadržati se na opciji u kojoj se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, uz želju za što skorije okončanje rata. Za sankcije, smatra Šarović, mjesta nema.

– Uostalom, nismo ni zemlja kandidat. Možda bi bilo pametno da kažemo: Dajte nam kandidatski status, a onda nas obavežite, što je i pravilo Evropske unije, obavežite nas da poštujemo politiku Evropske unije. Na neviđeno da slijedimo ono što radi Evropska unija, a nismo obavezni i mnogo će nas i skupo koštati za takvo nešto. Ili, ako ima neko da nam da tu milijardu, ili dvije što ćemo da izgubimo, to je već drugo pitanje. Ne vidim sada napinjanje da vodimo unutrašnje borbe vezano oko sankcija ako nas niko na to ne tjera i nemamo obavezu spram toga – pita se Šarović.

Predsjednik SDS-a smatra da u Ukrajini ne ratuju Ukrajina i Rusija, već se vodi mnogo ozbiljniji ratni sukob.

Share this Article