Visoka predstavnica Bidenove administracije u balkanskoj misiji

3 Min Read

Pomoćnica američkog državnog tajnika Karen Donfried bit će do sada najviše rangirana predstavnica Bidenove administracije koja dolazi u zemlje Zapadnog Balkana.
Pomoćnica državnog tajnika iz Ureda za europska i euroazijska pitanja dr. Karen Donfried boravit će na zapadnom Balkanu od 25. do 29. travnja, sa zaustavljanjem u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Ona će 25. travnja zahvaliti Kosovu na pružanju utočišta izbjeglicama iz Afganistana i Ukrajine, potaknuti rad na reformama za demokratsku konsolidaciju i integraciju u europske i euroatlantske institucije, te razmotriti izglede za napredak dijaloga sa Srbijom uz podršku SAD-a, a prema sporazumu o normaliziranim odnosima usredotočenim na međusobno priznavanje.

U Srbiju dolazi 26. travnja kako bi potaknula tu zemlju da unaprijedi reforme za europsku integraciju, poboljša regionalnu stabilnost i prosperitet, razgovara o mogućnostima daljnje energetske diversifikacije i proširi bilateralne sigurnosne i gospodarske veze. Ona će ponoviti potrebu da se Srbija i Kosovo ponovno uključe u dijalog koji vodi Europska unija.

Dana 27. travnja, u Bosni i Hercegovini, Donfried će potaknuti dužnosnike da nastave institucionalno sudjelovanje na svim razinama vlasti kako bi unaprijedili funkcionalnost i provođenje reformi za veći prosperitet i za dobivanje statusa kandidata za EU. Ona će pozvati Bosnu i Hercegovinu da jesenje izbore održi na vrijeme i postigne napredak u borbi protiv endemske korupcije.

Obilježavanje 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa
U Sjevernoj Makedoniji 28. travnja sastat će se s čelnicima vlade kako bi pokazala snažnu američku potporu pregovorima o pristupanju Sjeverne Makedonije u Uniju i uz zahvalu. na kontinuiranoj pomoći Ukrajini. Pozvat će najnoviju članicu NATO-a da nastavi blisku suradnju na nizu regionalnih, sigurnosnih i obrambenih pitanja radi promicanja demokracije i regionalne stabilnosti.

Pomoćnica državnog tajnika za Europu i Euroaziju će 28. travnja obilježiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa i zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i na njezinoj predanosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine suočenoj s ruskom agresijom. Također će naglasiti američku snažnu potporu pristupanju Albanije EU i regionalnoj ekonomskoj integraciji, kao i naglasiti potrebu za potpunim provedbom reforme pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Donfried će otputovat u Crnu Goru 29. travnja, gdje će istaknuti potporu SAD-a i potrebu za ubrzavanjem rada na euroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU, jačanju članstva u NATO-u i podržavanju zajedničkih vrijednosti, uključujući borbu protiv korupcije. Također će se zahvaliti Crnoj Gori što se pridružila sankcijama EU Rusiji, te na pružanju humanitarne i sigurnosne pomoći, kao i što je zatvorila svoj zračni prostor za ruske zrakoplove.

Share this Article