Zovko: SDA je kriva što nema dogovora, Komšić im služi i u razgrađivanju BiH

5 Min Read

Zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko kritikovala je danas predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, SDA, ali i druge zbog izjava koje su date u periodu razornog potresa u Hercegovini te zbog činjenice da Izborni zakon još nije promijenjen. Potrese je dovela i u kontekst izbornog zakona, odnosno ulaska BiH u EU, te optužila SDA kao “bošnjačku stranku koja koči dogovor”.

“Histerija bošnjačkog biračkog tijela” i “Komšićeva misija”
“BiH mora konačno smoći snage i bošnjačke stranke da nađu glas razuma koji će i kroz Parlament i Dom naroda pokušati donijeti taj izborni zakon gdje će se sva tri naroda osjetiti komforni. Kod bošnjačkog biračkog tijela stvorena je histerija od strane onih koji žele da ubace tog trećeg predstavnika Bošnjaka. Kao što je bio slučaj s Komšićem. To je njegova misija i jedini način na koji može zaraditi plaću u životu i nastaviti služiti SDA te razgrađivati BiH”, rekla je Zovko u emisiji TNT (N1).

Istakla je kako se u Briselu još nadaju i očekuju da će se “pokazati trenutak razuma”.

Za izjave iz Hrvatske da će izbori u BiH biti zaustavljeni, kazala je kako niko iz RH to ne može učiniti.

“SDA je najodgovornija za postizanje dogovora. Mi imamo druge bošnjačke političke stranke koje imaju realniji pogled i veći utjecaj među bošnjačkom populacijom i spremni su na kompromis. Onda imate situaciju gdje neko kaže da će zaustaviti izbore ili da kandidaturu Ukrajine u EU prije nego uđe BiH. To je nerealno”, kazala je.

“Milanović želi rascijepiti Hrvate u BiH”
Za Milanovićeve izjave u Livnu kazala je kako on treba biti svjestan šta su hrvatski zastupnici u EP uradili do sada da bi se “osvijestili najviši dužnosnici EU o problemima koje Hrvati imaju u BiH kada je u pitanju izborni zakon”.

“Odgovor bošnjačke stranke koja je u biti najodgovornija, i koja jedina treba biti pozvana na odgovornost, je epizoda iz Sarajeva kada sam s izaslanstvom EPP-a boravila. Izetbegović je rekao da nema povjerenja u EU zato što sam ja u kontaktu s onima koji je predstavljaju. To je bila uvreda za Pučku stranku jer im nije bilo jasno. Ono što Milanović tvrdi su populističke teze kojima pokušava onaj dio Hrvata u BiH koji je na granici očaja, rascijepiti. Kaže im da su živi sahranjeni. To ne treba činiti, ovi trenuci nisu za takve izjave. Svoj utjecaj treba iskoristiti na socijaliste koji su ovdje da se više angažiraju”, kazala je Zovko.

“Komšić nikada nije izrazio nikakvu sklonost da pomogne gradovima gdje su Hrvati u većini”
Govoreći o posljedicama potreba u BiH, navela je kako će se kroz EP angažirati ukoliko bude bila potrebna aktivacija sredstava iz EU.

“Velika i otežavajuća okolnost jeste da BiH nije zemlja kandidat. U poplavama 2014. BiH nije mogla koristiti ta sredstva. Vraćamo se na ključno pitanje – koliko otežava položaj i unutarnje previranje BiH na samu situaciju običnih građana kada se dese ovakve prirodne katastrofe. BiH je iznad svega potrebna jedna politička stabilnost kako bi mogla dobiti kandidatski status i što više koristiti evropska sredstva”, kazala je.

Komentirajući saopćenje Željka Komšića u kojem je navedeno kako se načelnik Stoca nije htio sastati s njim, navela je kako “ne vidi razloga da se ovakve situacije koriste za to”.

“Komšić nikada nije izrazio nikakvu sklonost da pomogne gradovima gdje su Hrvati u većini”, rekla je i dodala: “Ovakve tragedije se ne trebaju koristiti za ovakve rasprave. Treba se pozvati da se tenzije u BiH konačno spuste i krene ka normalnom izbornom procesu gdje će se svi osjećati predstavljenima u vlasti i ne osjećati zaboravljenima u trenucima kada je potreban razvoj i sigurna gradnja”.

Istakla je kako se “od BiH nastavlja praviti slučaj” i da će raditi više s Amerikancima na ovom problemu jer je “BiH američka beba, kao i Kosovo” te ih je potrebno “osvijestiti”.

Share this Article