Izetbegović: Tražit ćemo od Čovića da otkaže sjednicu Doma naroda

2 Min Read

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za koju je HDZ po hitnom postupku najavio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, trebala bi biti održana sutra.

Međutim, SDA se ne slaže sa takvim razvojem događaja. Traže od Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma, da otkaže zasjedanje.

Potvrdio je to predsjednik SDA Bakir Izetbegović na naše pitanje da prokomentira HDZ-ov prijedlog i proceduru po kojoj HDZ traži da se taj prijedlog razmatra.

U suprotnosti sa preporukama OHR-a
– SDA traži od predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH da otkaže sjednicu koju je sam zakazao, jer nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona – kaže Izetbegović.

HDZ-ov prijedlog, kojeg je u proceduru uveo Klub Hrvata, neprihvatljiv je iz niza razloga, stav je predsjednika SDA.

– Prije svega, riječ je o protivustavnom prijedlogu, jer je u koliziciji sa Ustavom FBiH, ne ispunjava obaveze iz Mišljenja Evropske komisije, protivan je preporukama OSCE-a i ODIHR-a, ne otklanja diskriminaciju u pogledu kandidovanja onih koji ne pripadaju konstituvnim narodima, a time ne osigurava ni provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava itd.

“Protivustavni spisak želja HDZ-a
Uz sve to, ignoriše se ustaljena praksa da zakone prvo razmatra Zastupnički dom, a zaobiđena je Interresorna radna grupa, čiji zadatak je bio upravo izmjena izbornog zakonodavstva, kaže Izetbegović.

– Suštinski, radi se o jednostranom, protivustanom spisku želja HDZ-a, sa namjerom da se uz pomoć SNSD-a u Domu naroda one usvoje i stvori lažna slika kako je jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona – pojasnio je Izetbegovic

Share this Article