Abazović: Među prioritetima preispitivanje spornih odluka prethodnih vlada

2 Min Read

Mandatar Dritan Abazović dostavio je skupštini program rada uoči sjednice na kojoj će biti izabrana nova crnogorska vlada, koja je zakazana za četvrtak, 28. april.

Među prioritetima je preispitivanje spornih i nezakonitih odluka prethodnih vlada i državnih organa u pravcu njihovog hitnog revidiranja, donošenje zakona o popisu, kao i regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Borba protiv organizovanog kriminala
Abazović je u ekspozeu među prioritete naveo dogovor o izboru nosilaca najviših pravosudnih funkcija, izborne reforme, prečišćavanje biračkog spiska, dogovor o uspostavljanju odgovornih i funkcionalnih državnih organa i institucija u kojima će se zakonito postupanje podrazumijevati, reforma službe bezbjednosti kao i donošenje zakona o preispitivanju porijekla imovine.

Među prioritetima je i revizija zatečenog stanja u oblasti prosvjete i kulture kao i preispitivanje svih spornih kadrovskih rješenja u ovim oblastima, posebno na visokim pozicijama, reizbor članova savjeta i izvršnih direktora regulatornih agencija, uz izmjene i dopune pratećih zakona.

Naveo je i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima, stvaranje ambijenta za nove investicije i zaustavljanje odlaska postojećih investitora, nastavak započetih ekonomskih reformi kako bi se održala stabilnost javnih finansija i nastavile započete socio-ekonomske mjere, priprema i realizacija ljetnje turističke sezone.

Reorganizacija rada zdravstvenog sistema
Također, prioritet je i sagledavanje mjera na reorganizaciji rada zdravstvenog sistema i donošenje državnih mjera za borbu protiv korona virusa.

Nova crnogorska Vlada i predsjednik Skupštine trebalo bi da budu izabrani na sjednici parlamenta na Cetinju 28. aprila, pošto je 46 poslanika odlučilo da sazove skupštinsku sjednicu.

U Vladi će pored Građanskog pokreta URA i manjinskih partija biti i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i opoziciona procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP). Podršku vladi u parlamentu će pružiti Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića izgubila je podršku u parlamentu 4. februara.

Share this Article