Erdoan kritikovao Bajdena zbog opaski o događajima iz 1915. godine

2 Min Read

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kritikovao je u ponedjeljak nedavne izjave američkog kolege Džoa Bajdena (Joe Biden) o događajima iz 1915. godine, nazivajući ih nehistorijskim i zasnovanim na dezinformacijama, javlja Anadolija.

Nisu vrijedne pažnje
– Američki predsjednik bi trebao jako dobro naučiti i poznavati historiju. Ne možemo oprostiti ovaj pokušaj koji ima za cilj da izazove Tursku u nedostatku takvog (historijskog, op. a.) znanja – rekao je Erdoan novinarima u glavnom turskom gradu Ankari nakon sastanka Vlade.

Kako je kazao, Bajdenoe primjedbe na tu temu, objavljene u nedjelju, nisu vrijedne pažnje jer su zasnovane na “lažnim informacijama”.

Erdoan je rekao da takve izjave o događajima iz 1915. godine nemaju efekta na Tursku.

Turski predsjednik je dodao da bi u utorak trebao imati telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Formiranje zajedničke komisije historičara
Podsjećamo, događaji iz 1915. godine desili su se u toku Prvog svjetskog rata kada se dio armenskog stanovništva koji je živio u Osmanskom carstvu pridružio Rusima koji su upali na teritoriju i pobunili se.

Armenski lobi na međunarodnoj sceni radi na prikupljanju podrške da su Armenci tada bili žrtve “genocida”, dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih dešavanja trebali dati historičari, a veliki broj njih se ne slaže s tvrdnjama proarmenskih krugova.

Ankara je u više navrata predlagala formiranje zajedničke komisije historičara iz Turske i Armenije, kao i međunarodnih stručnjaka za rješavanje ovog pitanja.

Turska i Armenija su u oktobru 2009. godine poduzele napore u cilju normalizacije odnosa.

Share this Article