Osmani i Donfrid: Sporazum o normalizaciji da se fokusira na uzajamno priznanje

2 Min Read

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Karen Donfrid i specijani izaslanik SAD-a za zapadni Balkan, Gabriel Eskobar (Escobar), doputovali su na Kosovo.

Prvi susret imali su sa kosovskom predsjednicom, Vjosom Osmani. Nakon završenog sastanka Donfrid i Osmani su na zajedničkoj konferenciji za štampu poručili da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se fokusira na uzajamno priznanje, piše portal Kossev.

Dijalog sa Beogradom
Osmani je kazala da su razgovarali o hitnosti dijaloga sa Beogradom, navodi Kossev.

– Naravno da smo danas također razgovarali o hitnosti i potrebi napretka u procesu dijaloga, uvijek fokusiranog na uzajamno priznavanje – rekla je Osmani, prenosi Gazeta Express.

Dodala je i da je Priština posvećena procesu koji se odvija u Briselu.

– Ponovila sam da Kosovo jeste i nastavlja da bude strana u dijalogu i da ostajemo posvećeni ovom procesu koji se fokusira na uzajamno priznanje i od kojeg će građani na kraju imati koristi – rekla je ona.

SAD nemaju većeg saveznika od Kosova
Sa druge strane, Osmani je izrazila razočarenje zbog toga što, kako kaže, Beograd nije sproveo mnoge sporazume na koje se obavezao u Briselu, “uključujući i to da ukine nelegalne strukture koje nastavljaju da zastrašuju kosovske Srbe”.

Ipak, kaže da na odnose Kosova sa SAD i drugim međunarodnim partnerima ne bi trebalo da utiče proces dijaloga.

U tom kontekstu kazala je da je potrebno intenziviranje saradnje.

– Zahvalni smo na tome što još jednom čujemo da Sjedinjene Države snažno podržavaju naše euroatlantske integracije i teritorijalni suverenitet Kosova. SAD nemaju većeg saveznika od Kosova. Možemo da budemo i mala zemlja, ali uz saradnju sa našim saveznicima možemo imati značajan uticaj – rekla je ona.

Share this Article