Dom naroda PSBiH: Klub Bošnjaka povukao vitalni nacionalni interes

2 Min Read

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine iz Kluba Bošnjaka povukli su danas vitalni nacionalni interes na izmjene Izbornog zakona BiH, a koje je predložio HDZ BiH. Sjednica je zakazana ponovo za danas, jer jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma i jer su delegati SDA odlučili da ne prisustvuju.

“Proglašavamo ovaj Prijedlog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda”, rekao je Asim Sarajlić iz Kluba Bošnjaka.

Iz Kluba Srba i Kluba Hrvata glasali su protiv toga da je ovaj Prijedlog zakona štetan po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Delegati SDA bili su jučer na meti kritika zbog nedolaska na sjednicu, pa su danas odlučili prisustvovati i blokirati ovaj zakon. Lider SDA Bakir Izetbegović jučer je kazao da je SDA odlučila zaustaviti donošenje nakaradnog prijedloga HDZ-a.

Podsjetimo, zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Sada slijedi pregovaranje predstavnika klubova. Odlučeno je da će to biti Bariša Čolak, Bakir Izetbegović i Sredoje Nović. Sjednica je prekinuta, a Čović je predložio da se odmah dogovore za zakazivanje sjednice komisije.

Šta znači ovaj potez SDA?
Predložena odluka Parlamentarne skupštine BiH u Domu naroda može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata. Takvu predloženu odluku morat će odobriti u Domu naroda većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata koji su prisutni i glasaju.

Ukoliko većina bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata stavi primjedbu na pozivanje na zaštitu vital­nog in­te­resa, predsjedavajući Doma naroda odmah će sazvati zajedničku komisiju, koja se sastoji od tri delegata, od kojih je svaki izabran između bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata, s ciljem razrješenja tog pitanja. Ako to komisija ne uspije u roku od pet dana, predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost slučaja.

Share this Article