MALI SIGNALI RS-a DA JE IPAK ZA EU: Usvojeno sedam nacrta zakona, jedna informacija i jedna odluka

2 Min Read

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas sedam nacrta zakona, jednu informaciju i jednu odluku, te Godišnji izvještaj ombudsmana za djecu za 2021. godinu.

Usvojeni su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o vanparničnom postupku, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu.

NSRS usvojio je Informaciju o obavezama koje za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2021. godine i Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj po Projektu modernizacije vodnih i sanitarnih usluga.

Današnja sjednica je trajala neuobičajeno kratko i sve je bilo gotovo prije redovne pauze za ručak. Tokom diskusije o evropskim integracijama poslanik PDP-a Jelena Trivić rekla je da se u dokumentima Vlade RS-a pominje Visoki sudski i tužilački savjet BiH, iako je NSRS glasao za formiranje VSTS-a Republike Srpske.

– Izvještaj Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske datiran je u martu ove, a zaključci o vraćanju nadležnosti su doneseni u decembru prošle godine. Samim tim, postavlja se pitanje čemu ovaj i ovakav izvještaj, gdje vi idete i šta radite. Rekli smo da ćete se povući iz procesa vraćanja nadležnosti i to se pokazalo tačnim. Vidjeli smo i zvanično da se povlačite dok se navodno ne stvore neki uslovi. Takvi uslovi kakve vi tražite nikada se neće stvoriti, što znači da je čitava ova priča farsa, rekla je Trivićeva.

Share this Article