Milorad Dodik govorio za Russia Today: Optužio zapadne zemlje za rat u Ukrajini

2 Min Read

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine je govorio za englesko izdanje ruske državne televizije Russia Today, gdje je za rat u Ukrajini optužio Zapad i njegove planove da oslabi Rusiju.

Dodik je dao svoju geopolitičku analizu svjetskog poretka i rekao kako je konflikt u Ukrajini posljedica globalnog pomjeranja moći te da su zapadne države odbile da poslušaju rusku zabrinutost o širenju NATO saveza i neke druge probleme.

“Nisu slušali Rusiju (Evropljani op.a), oni su koristili Ukrajinu da diktiraju svoju volju Rusiji zbog straha da direktno pristupe (Rusiji). Namjeravali su da izazovu sukob između Rusije i Ukrajine,” optužio je Dodik zemlje Zapada.

Dodao je kako su geopolitički stratezi uvijek govorili da ako neko želi da vlada Euroazijom, gdje su dominantne Rusija i Kina, potrebno je izazvati sukob Rusije i Ukrajine, koje su kako Dodik smatra jedan te isti narod.

Zapadni stratezi su bili uspješni u tome. U proteklim godinama uspjeli su da dopreme oružje i obuče određene snage u Ukrajini, te su većinom ignorisali ruske zahtjeve i zabrinutosti,” nastavio je Dodik sa pričom koja godi ruskim ušima.
Član predsjedništva je rekao da je Rusija priznavanjem Luganska i Donjecka poslala poruku da neće tolerisati raspoređivanje raketa koji bi mogle doseći rusku teritoriju u manje od minute.

Dodik je pričao i o bombardovanju Vojske Republike Srpske koje je NATO izvršio 1995. godine.

“Sjećate se kad je NATO bombardovao Republiku Srpsku i ubijao našu djecu, to su zvali kolateralnom štetom. Nijedan NATO vojnik nije osuđen niti mu je suđeno. To nas navodi da NATO misli o Ukrajini kao koletarlnoj šteti. Zato šalju oružje i čine sve što mogu da se rat oduži,” rekao je Dodik.

Smatra da je cilj Zapada da se rat oduži kako bi mobilizovali društvo protiv zlih Rusa i iskoristi kao izgovor za propast globalizacije i opadanje liberalnog sistema.

Share this Article