KOMESAR EVROPSKE UNIJE ZA UPRAVLJANJE KRIZAMA STIŽE U BiH: Prisustvovat će terenskoj vježbi “ResponSEE” za efikasniji odgovor na..

1 Min Read

Janez Lenarčič će se tom prilikom sastati sa članovima Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milanom Novitovićem, šefom Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko Distrikta BiH Bogdanom Bratićem i drugim zvaničnicima.

Komesar EU također će prisustvovati terenskoj vježbi “ResponSEE” za efikasniji odgovor na potrese, koju provode službe zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije. Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće na zapadnom Balkanu, kroz povećanu interoperabilnost i regionalnu saradnju, cilj ove vježbe je prikazati nivo spremnosti službi zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija podržava Bosnu i Hercegovinu u području zaštite i spašavanja kroz expertizu i nabavku opreme potrebne za primjenu standarda EU kako bi BiH dobila punopravno članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU, navodi se u saopćenju Delegacije Evropske unije u našoj zemlji

Share this Article