Parla za N1 nakon samoubistva djevojčice: Pritisak je nametnuo sistem

2 Min Read

Dijana Ćirić- Parla iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo za N1 je govorila o apelu kojeg su poslali nakon još jednog u nizu samoubistva djete, petnaestogodišnje djevojčice koja je prije dva dana sebi oduzela život.

Parla kaže da kao roditelj je svjesna da moderno doba donosi izazove i da je i roditeljima potrebna edukacija te da je stanje posebno bilo izraženo u vrijeme online nastave tokom pandemije koronavirusa.

“Pritisci koje naša djeca osjećaju su pritsci koje je nama i roditeljima u određenom trenutku nametnuo sistem u kojem živimo. Mi trenutno govorimo o KS, ali je jasno da je u cijeloj našoj državi stanje takvo da mi gubim sve nade i da odlaze vozovi i vozovi mladih ljudi”, objasnila je Parla.

Također, Parla je podsjetila da je u proteklim mjesecima ovo treći slučaj samoubistva kod djece. Svi moraju zajedno raditi od nadležnih, roditelja, nastavnog osoblja i da je potrebno što hitnije angažovati pedagoge, pshiologe i socijalne radnike da u svim školama rade kako sa djecom tako i roditeljima.

“Ne smije nam se dešavati da da kada imamo problem u školi da se zove socijalni radnik određene opštine i da se danima niko ne javlja na telefon. To nam se ne smije dešavati više”, kaže Parla.

Obrazovni sistem treba promjene, navodi Parla, te ističe djeca treba da uživaju i profiliraju se tokom školovanja, a da ocjene i prosjek ne bude glavni prioritet što je dovelo da djeca samo žude za većim ocjenama a ne za znanjem i stjecanjem novih vještina.

Share this Article