Nana Fata Orlović uz post se priprema za odlazak na hadž: Želim biti još bliža Allahu

6 Min Read

Nana Fata Orlović za nekoliko dana će iza sebe ostaviti još jedan ramazan koji je skoro u cijelosti ispostila, a na svom vjerskom putu priprema se i za odlazak na hadž. Ekipa portala Klix.ba u posjetila je ovu heroinu koja nakon višegodišnje borbe konačno živi spokojno.

Nakon višegodišnje borbe koja je prethodila uklanjanju nelegalno izgrađene crkve iz njenog dvorišta, nana Fata Orlović u porodičnoj kući u Konjević Polju okrenula je novu životnu stranicu na kojoj ispisuje spokojnije trenutke.

Ovih dana je na poseban način posvećena vjeri, a uskoro će iza sebe ostaviti još jedan ramazan koji je skoro u cijelosti ispostila. Savjete ljekara koji joj ne preporučuju cjelodnevno odricanje od hrane i pića ne sluša, jer, kako nam kaže, obavljanje ove vjerske dužnosti kojoj je posvećena još od djetinjstva, čini je znatno spokojnijom.

“Otac me u ramazanski post usmjerio još kada sam imala 11 godina i to je nešto čega se ni danas ne želim odreći. Doktor me kritikuje, jer mi se često u ovim danima povise šećer i krvni pritisak, ali ja njega ne slušam. Od svih dana, samo nekoliko nisam postila, jer se zaista nisam osjećala dobro. Ramazan je za mene poseban mjesec jer mi donosi prosvjetljenje i dodatno me očišćenu od grijeha približava Allahu”, kaže nam nana Fata.

U vihoru rata je izgubila 22 člana šire porodice, ubili su joj i muža Šaćira, a sama je ostala sa sedmero djece. Kroz život se borila onako kako je znala i umjela, a njena snaga mnogima je bila inspiracija za savladavanje brojnih nedaća.

Razlike u ramazanima

Razlike između nekadašnjih i današnjeg ramazana u svom životu ova heroina pravi. Kako nam kaže, nekada se u njenoj kući na iftarima okupljalo znatno više ljudi, ali to danas nije slučaj.

Protekli rat je, ističe ona, njene najmilije odveo u smrt ili poslao u “bijeli svijet”, a ovi sveti dani dodatno je podsjećaju na njenog rahmetli muža Šaćira.

“Bez njega ništa nije isto, skupa smo postili i bili posvećeni svojim vjerskim dužnostima. Nekada je moja kuća bila puna ljudi, ali danas to nije tako. Međutim, ja se ne žalim. Zadovoljna sam i s ovim što imam, djeca su mi zdrava, mirne sam duše i ništa više mi ne treba u ovom obdarenom mjesecu u kojem sam Allahu pokorna. Svakome bih preporučila da posti jer to su dani ibadeta koji nam donose posenu toplinu”, nastavlja nana Fata.

Ova starica Bajram će provesti u svojoj kući u Konjević Polju, gdje će je posjetiti članovi porodice. Nakon toga odlazi u Sarajevo gdje će izvršiti sve pretrage, a koje su ujedno i posljednji dio priprema za njen ovogodišnji odlazak na hadž.

Na hadž odlazi u pratnji kćerke

“Noge me bole, moje zdravstveno stanje nije dobro, ali ja vjerujem da će mi dragi Allah dati mogućnost da odem ove godine na hadž. Dosad šta god sam od lijepog Allaha zatražila, on mi je i ispunio, a sa tom vjerskom dužnosti želim mu postati još bliža. Ovo neće značiti samo za mene, već i za moju djecu i sav muslimanski narod. Šta god u životu da činiš, nemoj to raditi samo za sebe već za cijeli svoj lijepi dunjaluk”, naglašava nana.

Petu islamsku dužnost nana Fata će obaviti u pratnji svoje kćerke koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Mogućnost za odlazak na hadž je imala i prije, međutim, to nije željela učiniti dok nelegalno izgrađena crkva ne bude uklonjena iz njenog dvorišta.

“Kada gledam kroz svoj prozor često imam osjećaj kao da rat nije ni bio. Ona mi je predstavljala veliku tegobu u životu, podsjećajući me konstantno na sve ono krvavo što me zadesilo. Ali, sada je vrijeme da na tom mjestu bude cvijeće, da i ja konačno živim drugačijim životom. Nudila su meni djeca da ja idem odavdje, da mi kupe kuću ili stan na drugom mjestu, ali, ne. Ja to ne želim, želim živjeti i umrijeti na mjestu na kojem sam svoju djecu izrodila”, zaključuje Orlović.

Nana Fata bh. ali i svjetskoj javnosti prepoznatljiva je po borbi za izmještanje nelegalno sagrađene crkve u dvorištu njene porodične kuće u Konjević Polju. Nakon dvodecenijske borbe, taj vjerski objekat je uklonjen, a u svojoj, kako kaže, oslobođenoj avliji uspjela je zasijati i baštu.

Ove godine će imati prinose krompira, luka, mrkve, cvekle i graha. Mirne duše i čista srca uživat će u plodovima svoga rada, a veće količine toga podijelit će dobrim ljudima jer, kako kaže, nahraniti druga usta jedan je od velikih sevapa.

Share this Article