Obilježavanje 30 godišnjice od bitke u Dobrovoljačkoj

3 Min Read

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas će bivši pripadnici “Zelenih beretki” i borci Armije RBiH obilježiti 3. maj, dan kada su se 1992. godine odvijali događaji presudni za odbranu grada i BiH. Nešto kasnije, u ovu ulicu doći će i delegacije iz Republike Srpske kako bi odali počast pripadnicima JNA koji su stradali taj dan. Isti dan, oslobođen je i tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović koji je dan ranije bio zarobljen nakon povratka s pregovora u U svom pozivu Zelene beretke pozvale su svoje članove, građane Sarajeva i patriote da im se pridruže danas u 10 sati kako bi odali počast poginulim suborcima.

“Ovaj poziv je upućen da se okupimo dostojanstveno u mirnoj atmosferi da damo podršku i našim suborcima koji su prije par dana optuženi za “zločin” u Dobrovoljačkoj ulici. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pod pritiskom srpske politike podiglo ponovo politički proces zvani Dobrovoljačka kako bi pokušali izjednačiti branioce i agresora, a posebno nas Obilježavanje 30. godina stradanja vojnika JNA počet će parastosom u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu od 10:00 do 10:20 sati, odakle će autobusi krenuti za Dobrovoljačku ulicu (danas Ulica Hamdije Kreševljakovića). Mirna šetnja planirana je u periodu od 11 do 11:15 sati kada će se položiti cvijeće.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za slučaj Dobrovoljačka protiv 10 osoba. Prije 10 godina, ovo tužilaštvo je obustavilo istragu u ovom predmetu gdje se istraživalo 14 osoba, među kojima je bio i pokojni genera ARBiH Jovan Divjak.

Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH (RBiH). Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta. situacija da Tužilaštvo želi proširiti istragu i na 2. maj kada je i krenuo najveći napad na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Zato okupimo se i poručimo da je došlo vrijeme da se mora sa nekim stvarima da se prekine jer dosta je žrtva trpjela poslijeratna poniženja i laži o časnoj borbi i odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, kazali su.
.

Share this Article