Zelene beretke: Žele nam suditi jer smo branili gole živote, to mora prestati

4 Min Read

Udruženje boraca “Zelene beretke” danas su na mostu Drvenija odali počast svojim saborcima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i pozvali Tužilaštvo BiH da počne raditi svoj posao i procesuira zločince koji su držali grad pod opsadom i ubijali civile i djecu.

Predsjednik Zelenih beretki Muhamed Švrakić kazao je da se i nakon 30 godina vidi nepravda prema braniteljima Sarajeva.

“Nepravda je ta što su Tužilastvo BiH zajedno pod pritiskom tužilaštva agresora Srbije pokrenuli postupak kažnjavanja navodnih zločina u ulici Dobrovoljačka. Ta ulica je bila vojni legitimni cilj iz više razloga. Prvi je da niko nije mogao garantovao sigurnosni i vojni prolaz jer je tu garanciju dao predsjednik Alija Izetbegović koji je u to vrijeme bio zarobljenik, a po Ženevskoj konveciji nikakvu garanciju ne može dati zarobljenik. Sve ovo izgleda da će nas i dalje praviti budalama”, kazao je.
Švrakić kaže da postoje informacije koje govore da Tužilaštvo BiH želi proširiti istragu i na dešavanja 2. maja 1992. godine.

“To znači da žele suditi ljudima koji su branili gole živote. Ovo se treba jednom zauvijek prekinuti. Pozivamo sve stranke koje su patriotske i koje se zovu patriotskim snagama da prekinu sve odnose sa Srbijom dok ne puste ratne zarobljenike. Vidjeli smo kako je to bilo kada je uhapšen bivši visokopozcionarini policajac, odmah se u Vučić digao, a ako nemate iza sebe političku podršku možete truhnuti u srbijanskom zatvoru”, dodao je.

Pozvao je na prekid zlostavljanja branitelja Sarajeva te podsjetio na izjavu generala Milutina Kukanjca.

“Znamo ko je bio general, dobro znamo njegovu izjavu gdje je tačno rekao da je napravio vojnu formaciju na čelu s komandantnom vojne formacije i na kraju kolone na čelu s komandantom vojne formacije. Znači oni nisu izlazili kao neka delegacija niti bilo kakva druga struktura, već isključivo kao vojni legitimni cilj jer su bili raspoređeni u vojnoj formaciji. Taj isti general Kukanajc je rekao da je ubijeno pet profesionalaca i vojnih oficira i jedan vojnik koji je bio na služenju vojske. To je zvaničan broj”, izjavio je.

Švrakić je kazao da su Zelene beretke pozvale porodicu ubijenog vojnika da zajedno s njima odaju počast žrtvama, ali da su oni to odbili jer političke vlasti RS-a žele napraviti problem u Sarajevu.

“Pitamo se koliko je podignuto optužnica za 85 kilometara borbene linije i agresorskog obruča iz kojeg je ubijeno 14.000 civila i 1.600 djece, ne govorim o vojnicima? Da li je nas ovolike heroje pobilo dvoje ljudi? Tužilaštvo treba početi svoj posao koji rade pojedini novinari, koji pronalaze snajperiste koji su ubijali djecu, a sada rade u kafiću. Zar to nije posao tužitelja, a ne novinara?”, zapitao je.

On je kazao da su Sarajlije branile svoj prag, a nisu išle ni na Pale ni u Beograd.

Predsjednik ZB je nakon toga pozvao sve okupljene da se mirno raziđu jer se očekuje dolazak delegacije iz RS-a, što su oni i učinili.

Share this Article