Na Zelenoj pijaci u Gračanici zabrinuti: Jedan struk košta 60 feninga, a moglo se kupiti 10 za marku

2 Min Read

Zbog sporog oporavka privrede nakon dvogodišnje borbe s pandemijom koronavirusa, ali i višemjesečnog rata u Ukrajini, kupci, gdje god da uđu – u tržne centre ili na pijace – suočavaju se s enormnim poskupljenjem osnovnih životnih namirnica.

Drastično je skuplje gorivo, ali i svi ostali proizvodi.

Veliko pitanje
Ako je neko i pomislio da će, dolaskom proljeća i početkom proizvodnje zeleniša u plastenicima, cijene barem simbolično biti prihvatljive, prevario se.

Uvjerili smo se u to i tokom posjete Zelenoj pijaci u Gračanici. Kupci rasada svih vrsta povrća neprijatno su se iznenadili na lokalnim pijacama.

Naviknuti na višegodišnji cjenovnik, da za jednu KM dobiju deset, pa čak i više strukova rasada paprika, plavog patlidžana, paradajza i ostalog povrća, ovog proljeća dočekale su ih mnogo veće cijene. Jedan struk rasada sada košta 60 feninga.

Na najvećem štandu rasada na Zelenoj pijaci zatekli smo bračni par, Sanelu i Amira Musliju iz tešanjskog sela Šije.

– U ovo vrijeme kada počinje Nemoguće kupovati
A kupci, kako nam kazuju, kupuju koliko mogu.

– Saditi se mora, nema nam druge. Takvo je vrijeme došlo, bit će nemoguće kupovati, ako ne uspijemo nešto sami proizvesti. Narod je prepušten sam sebi i moramo se snalaziti – riječi su jednog od kupaca s kojim smo razgovarali. u plastenicima, a malo kasnije i na otvorenim parcelama, rasad je veoma skup. Ali, vjerujte, skupa je i proizvodnja. Rasad se, kao što se zna, proizvodi u plastenicima. Mi ih imamo 12, a plastenici se moraju zagrijavati, a to opet košta. Poskupjeli su i sjeme za rasad, mineralno đubrivo. Mi planiramo proizvesti oko 30.000 strukova raznog rasada, a hoćemo li moći prodati, veliko je pitanje. Idemo od pijace do pijace, od Maglaja, Tešnja, Doboj-Istoka do Gračanice. Ima slučajeva da ljudi kupe nekoliko strukova rasade, toliko mogu – kaže nam ovaj bračni par.

Share this Article