Vučić obećao Scholzu sa Srbija neće praviti probleme u BiH

4 Min Read

Njemački kancelar Olaf Scholz istakao je danas, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da pristupna perspektiva za Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana, mora postati realnost, i dao obećanje da će se Njemačka zalagati da to tako bude, ukazujući da je ključan na tom putu dogovor u dijalogu Srbije i Kosova.

Scholz je, međutim, istakao je da je ključna tema razgovora sa srbijanskim predsjednikom bila dijalog sa Kosovom.

Scholz je istakao da Njemačka intenzivno podržava pristupni proces Srbije, kako kroz savjetovanje, tako i projektno finansiranje.

“Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja regiona mora biti nešto što mora biti pretvoreno u realnost. Moje obećanje je da ću se zalagati za to da perspektiva postane realnost“, rekao je on novinarima.

‘EU i kandidati moraju biti jedinstveni po pitanju Ukrajine’
Dodao je i da je razgovarano o širokom spektru bilateralnih odnosa.

Ukazao je na dobru ekonomsku saradnju, činjenicu da u Srbiji radi 400 njemačkih preduzeća koja su stvorila oko 75.000 radnih mjesta.

„Taj pozitivan razvoj želimo dalje podsticati“, podvukao je.

Važna tema je, dodaje, reakcija na brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, te je naglasio da EU i njeni kandidati moraju biti jedinstveni i braniti zajedničke vrijednosti.

„Važno je da svi šaljemo jedinstvenu poruku, da svi znaju da se ne može prihvatiti rat“, poručio je.

Scholz je kazao da je važno da Srbija nastavi reformski put, posebno u oblasti vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Scholz je prenio da je u razgovoru sa Vučićem izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH i secesionističkih težnji Milorada Dodika.

Vučić je izjavio da će Beograd dati sve da se nađe kompromisno rješenje po pitanju Kosova, dok je po pitanju BiH poručio da Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na Zapadnog Balkanu.

Govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, Vučić je rekao da „veruje da ćemo imati snage da dođemo do napretka u tom dijalogu, koji, ponavlja, za nas nije lak“, a razloge je, kaže, prenio Scholzu.

‘Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost’
Vučić je prenio da je tema bila i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ističući da je ukazao kancelaru na opredjeljivanju Srbije o prirodi tog sukoba, i dva puta u važnim glasanjima u UN, i u OSCE-u.

Predsjednik Srbije je istakao da ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, kaže, detaljno govorio Scholzu, ali je, poručuje i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema.

“Mi svoju reč držimo i Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost”, naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao i da su za Srbiju važne riječi Scholza koji je danas u razgovoru u više navrata ponovio da je uvjeren u evropsku bduućnost regiona Zapadnog Balkana.

“I pokušaću da ga citiram, ali ne u iluziju, kao fatamoraganu, ne u nešto što se čini da je blizu, a uvek izmiče. To je veoma pozitivna ne samo rečenica, već važno obećanje za ljude na Zapadnom Balkanu, za Srbiju”, rekao je Vučić.

Prenio je da je robna razmjena u prva tri mjeseca ove godine 1,839 milijardi eura, što znači da se očekuje da ove godine dostigne 7,5 milijardi, što je ogroman skok, od 26 posto, u odnosu na prošlu godinu.

Share this Article