Želio se sastati s Dodikom: Dačić odbio da se s Vučićem iz BiH vrati u Srbiju

2 Min Read

Ivica Dačić, predsjednik SPS-a, nije prihvatio ponudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se u nedjelju zajedno vrate iz Donje Gradine u Beograd.

Dačić je, prema pisanju tog medija, produžio posjetu uprkos mogućnosti da se s Vučićem u Beograd vrati helikopterom, što je mnogo komfornija i brža opcija.

– Vučić je ponudio Dačiću da se zajedno vrate s obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina, ali je ovaj to odbio. Ostao je da se nasamo vidi s Miloradom Dodikom – piše “Blic”.

Nakon aprilskih izbora, Vučićevom SNS-u i Dačićevom SPS-u predstoje pregovori o formiranju nove vlasti i na republičkom i na beogradskom nivou. Dok se za Beograd uveliko spominju novi izbori za šest do devet mjeseci, situacija je u republičkom parlamentu mnogo jasnija.

Formiranje nove Vlade zavisit će i od geopolitičke situacije u vezi s ruskom agresijom na Ukrajinu i pritiscima da se Beograd pridruži sankcijama Moskvi.

Dačić i Dodik važe za simpatizere Rusije, a ostaje da se vidi da li je ovaj njihov susret još jedan pokazatelj da je budućnost koalicije naprednjaka i socijalista pod znakom pitanja, ili je Dačić imao neka druga posla s Dodikom.

Ivica Dačić kaže za “Blic” da se nije vratio sa Vučićem jer je imao svoj program i jer je išao u Bosansku Dubicu nakon skupa.

⁃ Predsjednik Vučić mi je ponudio da idemo zajedno helikopterom, ali meni nije odgovaralo, jer je bio dogovor da obiđemo Kozarsku Dubicu i tamošnju bolnicu. Zato smo išli odvojeno, kolima. Predsjednik Vučić se odmah vraćao, a ja sam ostao cijeli dan – pojasnio je Dačić.

Share this Article