Dodik: Zašto u Schmidtovom izvještaju nema ni riječi o punim džamijama u BiH

3 Min Read

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavio je sa skandaloznim izjavama, vrijeđanjem Bošnjaka i visokog predstavnika u svom najnovijem medijskom istupu.

Dodik je između ostalog kazao da je “u ovoj BiH sve propalo, što se vidi i po nastojanju da se podnese lažni izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, lažni visoki predstavnik”.

” Apsurdno i lažljivo, svi jedno do drugog. Ova lažna prijava je zapravo napisana u muslimanskim kancelarijama u Sarajevu i predstavlja njihove stavove, a Christian Schmidt je njihov pravi portparol” naveo je Dodik nastavljajući sa uvredama na račun Bošnjaka, glavnog grada BiH i legitimnog visokog predstavnika.

Istakao je da za to nije potrebno mnogo dokaza, budući da se “u tom lažnom izvještaju zaista napada samo Srbi i Hrvati, a nema ni riječi o punim omladinskim džamijama kao prijetnje sigurnosti BiH, niti da probošnjaci ne mogu tolerisati manjinu. kazao je.

“Gdje je Ustav BiH?! Kako je moguće da predsjednik CIK-a izjavi da je nedopustivo primjenjivati ​​ustav BiH i zakon o izborima, a da ustav BiH treba da provodi taj zakon. Kako vjerovati? ” pita se član Predsjedništva BiH.

On navodi da se “u sve ovo lažno predstavljanje uključio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji je podnio ovaj lažni pamflet Vijeću sigurnosti bez odluke Vijeća sigurnosti o imenovanju podnosioca predstavke”.

Dodik ističe da je Republika Srpska jasna i veoma precizna u svojim stavovima, te je na taj način dostavila izvještaj Savjetu bezbjednosti.

Član Predsjedništva BiH napominje da Republika Srpska već dugi niz godina ističe da se podjela nadležnosti predviđena Ustavom BiH mora poštovati i provoditi.

“Ipak, ne samo da ne poštuje i ne provodi ovu podjelu nadležnosti, već Muslimansko Sarajevo sa svojim saveznicima u OHR-u i Ustavnom sudu BiH nastavlja da podriva autonomiju entiteta, suprotno Ustavu” istakao je Dodik.

Ističe da je Republika Srpska, kao odgovor na višegodišnju eroziju svojih ustavnih nadležnosti, nedavno započela legalan, demokratski proces vraćanja određenih nadležnosti koje joj je dao Ustav BiH, koji je godinama bez ikakvih kontroverzi provodila. .

“Suprotno histeričnim tvrdnjama, vraćanje nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH ni na koji način ne predstavlja poništavanje “reformi”, a još manje korak ka otcjepljenju od BiH, bilo de jure ili de facto. Republika Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH” istakao je Dodik.

Share this Article