Božo Ljubić na HRT-u: Oj Turčine za nevolju kume i ti vlaše silom pobratime

3 Min Read

Izborni zakon Bosne i Hercegovine te njegove izmjene su tema HRT-ove emisije ‘Otvoreno’ u kojoj su gosti Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i Pravda, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i Domagoj Hajduković, predsjednik savorskog odbora za europske poslove u Hrvatskoj i Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

“Danas smo razgovarali s Draganom Čovićem koji je izrazio zabrinutost i nezadovoljstvo zbog nepostizanja dogovora što opet ne znači da se nije uspjelo. Hrvatska Vlada, premijer i svi mi koji smo radili, uložili smo veliki politički kapital, napore i snažnu reputaciju koju uživamo unutar EU-a kako bismo osnažili interes zemalja članica za promjenom izbornog zakona. Promjena izbornog zakona jedan je od 14 prioriteta kriterija koje BiH treba ispuniti kako bi stekla status za članstvo u EU”, kazao je Grlić – Radman.

“BiH je još uvijek jedan neproklamirani protektorat ili zemlja pod skrbništvom međunarodne zajednice. Visoki predstavnik može nametnuti Izborni zakon kao što je nedavno nametnuo zakon o državnoj imovini. Ako visoki predstavnik ima autoritet da nametne amandmane na ustav, onda ima mogućnost da nametne Izborni zakon jer ima jasan okvir. Četiri godine institucije su blokirane i ništa bitno se ne događa” naglasio je Ljubić.

Konaković je odmah na početku govora jasno poručio da je BiH “suverena država, vjekovna i tu nema dvojbe u te činjenice“.

“Impresivno je kako se ova tema pretvara u temu Izbornog zakona i izbor člana iz redova hrvatskog naroda i kako se zanemaruje reforma cjelokupnog Ustava. Hrvat u Republici Srpskoj se ne može kandidirati za člana predsjedništva, isto tako Srbin iz Sarajeva, ni Jevreji, Romi i ostali koji ne pripadaju etničkim skupinama. Rekao sam da nije fer da dominira tema izbora člana iz redova hrvatskog naroda. Nije na stolu samo bila ta tema. Tema je bila raspakivanje te luđačke etničke košulje i uvođenje građanskog koncepta, barem za početak na scenu, a onda njegovog razvijanja uz razlike koje narodi u BiH imaju, rekao je Konaković.

Elmedin Konaković koji je Ljubiću prebacivao saradnju Srba i Hrvata na destabilizaciji BiH.

Ljubić mu je odgovorio skandaloznom maksimom za koju kaže da u narodu postoji stoljećima.

“Citiraću jednu maksimu koja se u našem narodu poznata stoljećima. Oj Turčine za nevolju kome i ti vlaše silom pobratime. Uslijed političkog nasilja nad Hrvatima, Hrvati su prinuđeni da traže partnerstvo tamo gdje je moguće.

Dobro bi bilo da dobijemo partnere oko reorganizacije ili da se usvoji reforma Izbornog zakona.” kazao je Ljubić.

Konaković mu je na kraju emisije jasno poručio da Bošnjaci nisu Turci, nego autohtoni narod Bosne i Hercegovine.

Share this Article