Državni parlamentarci pred novim ispitom / Šta im je draže: Narod ili vlastiti džepovi?

2 Min Read

Novi paket sankcija EU, koji predviđa zabranu uvoza ruske nafte, sasvim očekivano, rezultirao je skokom cijena goriva, a posljedično su nastavljena poskupljenja hrane, te ostalih roba i usluga. Građani u našoj zemlji i dalje očekuju reakciju vlasti u smislu izmjene propisa ili donošenja drugih mjera, kako bi im se pomoglo da prebrode ekonomsku krizu.

KONAČNA ODLUKA
A koliko su naši vlastodršci odgovorni spram onih koji su ih izabrali, vidjelo se na nedavno održanoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, kada nije podržan prijedlog SDP-a da se po hitnom postupku razmatra prijedlog zakona za ukidanje akciza na gorivo, čime bi cijena goriva bila smanjena za 30 do 45 feninga po litru. Podsjetimo, protiv su glasali delegati SNSD-a, dok je delegat SDS-a Mladen Bosić bio suzdržan. Ranije je Predstavnički dom izglasao – Mi smo smatrali da je potrebno da imamo mjesečni izvještaj o eventualnom rastu, smanjenju ili stabilizaciji cijena. Nadam se da će predsjedavajući Doma naroda uvrstiti u dnevni red sjednice ovu tačku, kako bismo donijeli konačnu odluku. Mislim da je to dio naše odgovornosti prema javnosti, kako se ne bi stavio fokus na to da su delegati SNSD-a protiv toga. Kad je riječ o ukidanju akciza, postupit ćemo u skladu sa zaključcima NSRS-a i da imamo mjesečni izvještaj, da se blagovremeno može odluka staviti van snage ako bi se cijene stabilizovale, kaže Prodanović.

Delegat SDA Amir Fazlić kaže za naš list kako ne može da shvati da političari iz RS-a nisu glasali za ovaj zakon. Shvativši da su građani na rubu strpljenja, izgleda da su promijenili ploču.

Kako je za Oslobođenje izjavio Lazar Prodanović, delegat SNSD-a, sjednica Doma naroda očekuje se za desetak dana, a na kojoj bi se ovo pitanje ponovo razmatralo. Iz ove stranke poručuju da nemaju rezerve da akcize treba ukinuti.

Share this Article