Plenković: Ponovno stvoriti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH

2 Min Read

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH jer bez toga bit će teško funkcioniranje koja u oktobru bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti.

Za Hrvatsku je posebno važno pitanje Hrvata u BiH i velika je šteta da nije postignut politički dogovor o izmjeni izbornog zakona uoči izbora 2. oktobra, rekao je Plenković na radnoj večeri skupa “Global Europe Seminar, nesigurna budućnost?! Transformativna snaga kriza”.

Višemjesečni pokušaji hrvatskih i bošnjačkih stranaka da se dogovore o izbornoj reformi nisu uspjeli uprkos posredovanju administracije SAD-a i EU-a.

– Izborima po starom zakonu ponovno će institucije biti izabrane na način da jedan konstitutivni narod neće imati legitimne predstavnike – rekao je premijer.

Stoga ćemo “pokušati ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji jer bez toga će funkcioniranje zemlje biti teško”, naglasio je.

Stanje na zapadnom Balkanu treba pomno pratiti.

– Ne smijemo dopustiti da ta pitanja ostanu u sjeni jer i ona traže akciju.

Istaknuvši da je svaka kriza ujedno i šansa, pohvalio je EU u odgovoru na covid, kao signal europske solidarnosti, koji je pokazao “svrhu i misiju Unije”.

Plenković je ocijenio da je prerano reći hoće li se uspjeti na isti način solidarno riješiti i energetska kriza, ali je izrazio nadu da će se to dogoditi.

Podsjetio je na stratešku odluku o postupnom prestanku ovisnosti o ruskim energentima, uz uzimanje u obzir posebnih okolnosti svake zemlje, uz tranzicijski period kada bi trebalo stvoriti alternativne pravce i mreže, naglasivši pritom važnost LNG terminala na otoku Krku.

Share this Article