Bakir Izetbegović je priznao grešku zbog koje je propala revizija tužbe BiH protiv Srbije

1 Min Read

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je 2019. godine priznao svoju grešku zbog koje je propala revizija tužbe BiH protiv Srbije u Hagu. Izetbegović je u intervjuu za televiziju TV1, novinaru Ognjenu Blagojeviću otvoreno priznao grešku.

I tada je neko drugi bio kriv a ne on – bili su mu krivi savjetnici.

– S tom revizijom, znate, bilo mi je rečeno, a to je bila ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali da nemamo legitimaciju, ali da se na to ne treba obazirati. ‘Idemo nastaviti, nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta’. I ja sam ih poslušao. E tu ih nisam trebao poslušati i trebao sam tu stvar otvoriti javnosti i ostale bošnjačke lidere, Radončića, Nikšića i druge upoznati s tim. To je bila greška – kazao je Izetbegović.

Revizija tužbe BiH protiv Srbije u Haškom tribunalu za odgovornost u agresiji na BiH je propala, s obzirom da kada je Sakib Softić, tada predstavljen kao legitimni agent za zastupanje BiH, predao zahtjev za reviziju, dobio odgovor da je revizija ništavna, jer je Softić izgubio legitimitet da zastupa našu zemlju.

Share this Article