Puhalo zatražio od novinara: Zovite me u emisiju, da razgovoramo o broju ubijene djece u Sarajevu

2 Min Read

Objava psihologa i političkog analitičara Srđana Puhala u kojoj osporava da je tokom rata u opkoljenom Sarajevu ubijeno 1.601 i nudi 10.000 KM onom ko mu dokaže tačnost ove informacije, izazvala je burne reakcije u bh. javnosti.

Novinarka Al Jazeere Balkans Dalija Hasanbegović-Konaković je napisala:

– Pokušajte zamisliti da dan poslije Dana sjećanja na žrtva Holokausta bilo koji svjetski medij da prostor nekom populisti da problematizira broj žrtava. Cijenim ljude iza Analiziraj, ovaj propust ne razumijem. Ko si da ti naše rane išta dokazuju? 1.425 dana ciljanog ubijanja djece – napisala je Hanasbegović-Konaković.

Na ovo joj je odgovorio Puhalo.

– Poštovana Dalija Hasanbegović-Konaković, pozovite me u emisiju, zvali ste me za razne gluposti, da razgovaramo o: O broju ubijene djece u Sarajevu. Da vidimo ko laže i zašto? Čime sam uvrijedio roditelje ubijene djece? Nemojte biti #RTRS!!!

Na to mu je Hasanbegović-Konaković replicirala.

– Ovo sve i jeste zbog traženja medijskog prostora. Vi ste psiholog igrate na reakcije. Zamislite sada emisiju u kojoj se Ukrajinci pravdaju Rusima i dokazuju da je u Buči zaista ubijeno 400 ljudi i da su u Irpinju pred kamerama ubijane žena i djeca, a ne lutke kako Rusi tvrde – napisala je Hasanbegović-Konaković.

Ipak, Puhalo nije odustao od zahtjeva da ga se pozove u emisiju.

– Ovo je pitanje od javnog interesa. Nudim se da dođem u vaš studio i da me pitate šta god želite u vezi teme. Rasturite me pitanjima i komentarima i ne dozvolite da ovu temu više zloupotrebljavam. Nismo u ratu već 27 godina, možemo o broju 1.601 razumno razgovarati – napisao je Puhalo.

Share this Article