ŠTA ĆE NA OVO REĆI MILANOVIĆ I ČOVIĆ: Predsjednik Ukrajine Zelenski sastao se sa Plenkovićem pa su zajedno dogovorili snažnije sankcije prema Rusiji

2 Min Read

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u Kijevu je održao sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stafančukom.

Nakon održanog sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, premijer Andrej Plenković na svom je Twitter profilu objavio kako ga je Zelenski informirao o stanju u Ukrajini, kao i o posljedicama ruske invazije.

“Ukrajinski narod i vojnici pokazali su izniman otpor u odbrani svojih porodica, domova i zemlje”, napisao je Plenković na svom Twitter profilu te je dodao da “Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu i podupire njezin europski put”

Ured ukrajinskog predsjednika na Telegramu je objavio snimku susreta Volodimira Zelenskog sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Ukrajina govori istim jezikom sa Hrvatskom – jezikom vrijednosti i borbe za slobodu. Sa premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarali smo o jačanju sankcija Rusiji, saradnji na obnavljanju normalnog života u oslobođenim oblastima naše zemlje”, napisao je Zelenski na Telegramu, a prenosi Ukrinform.

Na snimci se vidi kako se Zelenski približava Plenkoviću i govori: “Andrej!”, na što mu Plenković odgovara “Volodimir”.

Nakon mu je Zelenski zahvalio za dolazak u Kijev, Plenković kaže: “Hvala vam na svemu što činite”.

“Borite se za svoju zemlju”, rekao je Plenković Zelenskom, na što mu je on odgovorio “Uz vašu pomoć”.

On je dodao da je razgovarano o pitanjima integracije Ukrajine u EU i zaštite energetske slobode Evrope.

Premijer Hrvatske u nedjelju ujutro stigao je u Kijev, objavili su prethodno iz vlade.

Uz Plenkovića u Kijev je stigao i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Share this Article