Marš “Besmrtnog puka” u Banjaluci, prisutni i Noćni vukovi

2 Min Read

U Banjaluci i ove godine Dan pobjede obilježava se maršom “Besmrtnog puka”, čiji učesnici nose fotografije svojih članova porodice koji su poginuli u borbi protiv fašizma.

Vidljivi su i transparenti na kojima piše “protiv nacizma u Ukrajini i svijetu”, te ruska zastava uz poruku “ne izdajemo stranu, sloboda je u pitanju”.

“Besmrtni puk” će se kretati od Trga Krajine kretati ka Trgu palih boraca gdje će biti položeni vijenci na Spomenik žrtvama fašizma.

Dio puka uz građane, kako je najavljeno, biće i ruski ambasador, ali i nosioci vlasti u Republici Srpskoj. Uz ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova, prisutna je i predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ali i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Kako je javio reporter N1 Mladen Vujinović, prisutni su i Noćni vukovi, ali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Manifestacija “Besmrtni puk”, prvi put je održana u Rusiji 2014. godine, radi očuvanja ličnog sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, a održava se i u drugim zemljama, ne samo u Evropi. Ove godine američke i britanske vlasti zabranile su je na svojoj teritoriji.

Prvi put “Besmrtni puk” u Banjaluci je marširao 2017. godine.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov, povodom Dana pobjede obratio se u programu Radio-televizije Republike Srpske, nazivajući 9. maj zajedničkim pamćenjem i ponosom, ali i osvrćući se na rat u Ukrajini koji Moskva i dalje naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

“Dobili smo sveto pravo na mir, slobodu i budućnost zahvaljujući njihovoj junačkoj hrabrosti, odanosti, ljubavi prema otadžbini i vjeri u pravdu. To su iste osobine, tipične za ruski narod, koje danas pokazuju naši vojnici u nepomirljivoj borbi protiv novog žarišta fašizma u Evropi, i to – u neposrednoj blizini naših granica”, rekao je Kalabuhov.

Share this Article