Ramić: Ambasador BiH u Rusiji podržava Dodikovu secesionističku, antibosansku i anticivilizacijsku politiku

3 Min Read

Direktor Kanadskog instituta za istraživanje genocida (IGK) Emir Ramić reagovao je na potez ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžije, koji je danas prisustvovao paradi povodom Dana pobjede u Moskvi.

Ramić je rekao da je “vrijeme za akciju jer su ambasade BiH u kojima su Dodikovi ambasadori postale leglo separatizma, laži, obmana i nepravde”.

– Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija prisustvovao je velikoj vojnoj paradi u Moskvi, kojom se obilježava Dan pobjede Rusije nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Prisustvo na Paradi pobjede u uslovima agresije na Ukrajinu iu uslovima kada podržava secesionističku, antibosansku i anticivilizatorsku politiku Milorada Dodika i njegov establišment dovoljan je argument nadležnim organima BiH da preduzmu mjere. protiv ambasadora.

Država opstaje ili propada zahvaljujući diplomatiji
Jer on ne predstavlja državu BiH koja ga za to plaća, već predstavlja antibosansku, secesionističku politiku Milorada Dodika. BiH ostaje sve nemoćnija protiv najezde bijesnih i nezasitnih separatista koji djeluju širom svijeta i jačaju.

Milorad Dodik vlada važnim diplomatskim svjetskim destinacijama, aktivira svoje lobiste, podređuje svoje ambasadore svojim separatističkim ciljevima i interesima, mijenja karakter rata u BiH, revidira pravosudne, naučne i istorijske činjenice i veliča osuđene ratne zločince.

Ambasade BiH, gdje su Dodikovi ambasadori, postale su legla separatizma, laži, obmana i nepravde. U njima se antibosanski ambasadori igraju državnim simbolima, ne spuštaju zastavu za 11. jul, tretiraju državne simbole kao krpe, rade i pričaju protiv BiH i djeluju direktno protiv bosanskohercegovačke dijaspore. Zahvaljujući diplomatiji, država opstaje ili propada. Diplomatija je i kultura i civilizacija, diplomatija je i dijalog i istina.

Zahvaljujući Dodiku, rušitelji BiH su u diplomatiji
Vrijeme je za akciju. Poduzmimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u najvažnijim svjetskim centrima. Zajedno zaštitimo državu Bosnu i Hercegovinu od destruktivnih kvazidiplomata. Zahvaljujući Miloradu Dodiku, rušitelji BiH su zauzeli svoja mjesta u diplomatiji, koja nije državna, već antidržavna, entitetska diplomatija.

Takva diplomatija do detalja ruši ugled države u veoma važnoj i osjetljivoj oblasti diplomatije. Time se direktno slabi i degradira ugled BiH u svijetu, slabi njena politička, ekonomska, kulturna i naučna moć, slabi značaj bosanskih vrijednosti. Bosni i Hercegovini su potrebne diplomate da bi se borila za državu.

U tom smislu, pozivamo Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, najodgovornije državne institucije za vanjsku politiku, da odlučno pokažu da diplomatsko-konzularna mreža nije uzeta iz redovne državne nadležnosti i ne pripada entitetskih i secesionističkih stranačkih lidera – napisao je Emir Ramić za Genocide Research Canada.

Share this Article