SDP BiH: Utvrditi razloge propasti revizije tužbe protiv Srbije za genocid

3 Min Read

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine oglasila se saopštenjem za javnost te pozvala na rasvjetljavanje okolnosti vezane za neuspjeh revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid. U saopštenju navode i podatke koji, kako smatraju, ukazuju na “saradnju kadrova SDA sa državnim vrhom Srbije”.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je krajnje vrijeme da se u potpunosti rasvijetle sve okolnosti oko neuspjeha revizije presude za genocid u Srebrenici, te uloga ključnih aktera ovog procesa koji su vodili kadrovi SDA, stoji u saopštenju za javnost.

Dodaju kako je u svjetlu novih događanja i informacija koje su izašle na vidjelo, utvrđivanje činjenica i odgovornosti za propast revizije presude od historijske važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

“Posebno indikativan je podatak da je SDA nagradila pojedince koje je predsjednik ove stranke, Bakir Izetbegović, javno proglasio krivcima za propast nikad obnovljene tužbe protiv Srbije za genocid. Naime, upravo je Bakir Izetbegović lično za propast tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid direktno optužio svoje savjetnike, zbog davanja netačnih informacija i pogrešnih savjeta. Ti savjetnici nisu politički sankcionirani, nego su naprotiv promovisani na najviše državne funkcije, uključujući pozicije zamjenika državnog ministra i nove savjetničke pozicije”, navode iz SDP-a BiH.

Također, smatraju iz SDP-a kako podatak o tome da je uoči famoznog sastanka u Vijećnici SDA poslala emisare Aleksandru Vučiću da ga “umire” i potvrde da od obnavljanja procesa za genocid nema ništa, posebno zabrinjavajući.

“Taj podatak ukazuje na tješnju i iskreniju saradnju SDA sa državnim vrhom Srbije nego sa državnički orijentiranim strankama u Bosni i Hercegovini. Ovi navodi nikada nisu argumentovano demantovani. Naprotiv, iz istupa g. Vučića i nevjerovatnog objašnjenja g. Izetbegovića da je slao emisare kako bi Vučića uvjerio da se ne radi o tužbi protiv ove nego protiv neke druge Srbije, ove tvrdnje sve više dobijaju na značaju”, ističu iz SDP-a BiH.

Posljednji istup Nevenke Tromp na ovu temu, umjesto politikantskog prepucavanja i diskvalifikacija, zavređuje ozbiljnu analizu i pažnju institucija, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji.

“Bez prejudiciranja tačnosti navoda, očekujemo da pravosudni organi ispitaju navode gđe Tromp i utvrde da li je bilo svjesnog, namjernog sinhronizovanog blokiranja revizije presude za genocid u Srebrenici od strane svih najviših političkih dužnosnika i tada vladajuće koalicije SDA-SNSD-HDZ. Ukoliko se tvrdnje pokažu istinitim, svi uključeni trebaju odgovarati za svoje postupke kojim su nanijeli štetu interesima države, te onemogućili žrtvama genocida ostvarenje temeljnog prava na pravdu i reparaciju, barem u mogućoj mjeri”, istakli su.

Share this Article