Šta se dešava: Ruski oligarsi umiru jedan za drugim

4 Min Read

Misteriozne smrti ruskih oligarha privukle su pažnju širom sveta . Kako je CNN pisao prošle sedmice, pet istaknutih ruskih biznismena je navodno izvršilo samoubistvo, a četvorica su povezana sa Gazpromom ili njegovim podružnicama.

Trojica od petorice su navodno pobili svoje porodice prije smrti. O ruskim oligarsima pisao je i američki “Njujork post”, koji se u svemu tome pozivao na “Putinove otiske”.

Pobijene su i porodice oligarha
Prvi ruski oligarh koji je umro ove godine bio je Leonid Šulman. Pronađen je 30. januara u svojoj kolibi u naselju Lenjinski u blizini Sankt Peterburga. Šulman je bio direktor transporta Gazprom Investa, finansijskog krila Gazproma.

Agencija RIA Novosti javila je da je policija pored tela pronašla oproštajnu poruku i da se slučaj istražuje kao ubistvo. Međutim, britanski Daily Mail naveo je da je Schulman pronađen sa više uboda nožem.

Dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 25. februara, zamjenik direktora Gazproma Aleksandar Tjulakov pronađen je obješen u garaži jedne luksuzne kuće. Ruski mediji ponovo su objavili da je riječ o samoubistvu, dok je Daily Mail citirao neke izvještaje u kojima se navodi povreda od premlaćivanja.


Ubijeni oligarsi

Tri dana nakon Tjulakovljeve smrti, Mihail Votford je pronađen mrtav u britanskom gradu Sariju. Kao i prethodno spomenuti oligarsi, bogatstvo je stekao u ruskom plinskom i naftnom biznisu.

Mjesec dana nakon početka napada na Ukrajinu, 25. marta, pronađen je mrtav milijarder Vasilij Melnikov, direktor kompanije za medicinsko snabdijevanje “MedStom”. Njegova supruga Galina i dva sina pronađeni su mrtvi zajedno s njim u Nižnjem Novgorodu. Melinikovu je prerezana arterija, a na mjestu zločina pronađeni su noževi, navodi ruski list “Komersant”. Inače, MedStom je pretrpio velike finansijske gubitke zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji nakon napada na Ukrajinu.

Likvidacija osumnjičenih iz Gazproma, Gazprombanke i Novateka
Peti ruski oligarh koji je pronađen mrtav bio je Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gaprombanke, koji je također bio bivši zvaničnik u uredu predsjednika i ruske Dume. On je 18. aprila pronađen mrtav u svom stanu u Moskvi, zajedno sa trudnom suprugom Jelenom i 13-godišnjom ćerkom. Sva trojica su imala rane od vatrenog oružja.

Tass je prenio izvještaje ruskih istražitelja da je Avajev ubio svoju ženu i kćer i potom izvršio samoubistvo. Inače, Gazprombank, preko koje Gazprom prima uplate od uvoznika ruskog gasa, ima ključnu ulogu u ruskom planu, odnosno zahtevu da zapadne zemlje plaćaju gas koji im Gazprom izvozi u rubljama.

Dan nakon Avalevovog otkrića, Sergej Protosen pronađen je nedaleko od Barselone. Pronađen je obješen u iznajmljenoj luksuznoj vili, a pored njegovog tijela bili su krvavi nož i sjekira. Njegova supruga i kćer masakrirane su sjekirom pronađenom u blizini, piše CNN .

Švedski analitičar Anders Aslund rekao je da su Putinovi špijuni dostavili dvije liste za streljanje i da ih je ruski predsjednik odobrio ne gledajući.

– Putin je odobrio likvidaciju svih osumnjičenih iz Gazproma, Gazprombanke i Novateka, a da nije uopšte pročitao spiskove – rekao je Aslund.

Share this Article