SVE JE BILA LAŽ I PREVARA: Milorad Dodik ponovo je obmanuo javnost, evo koliko se Srba prijavio za posao u Oružanim snagama BiH

1 Min Read

Podsjetimo, u oktobru 2021. godine član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik tvrdio je kako bi nakon donošenja Zakona o formiranju vojske Republike Srpske 80 posto Srba bilo spremno napustiti Oružane snage BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je tada, nakon sastanka s predstavnicima ambasadora evropskih zemalja, da će Republika Srpska poništiti sve zakone koje je proglasio visoki predstavnik, njih oko 140.

Od najavljenih 28, Dodiku se na sastanak odazvalo samo 11 ambasadora, i to većinom službenici u ambasadama, a ne sami ambasadori.

No, stvari su upravo suprotne. Srbi su najzainteresiraniji za posao u Oružanim snagama BiH. Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane BiH, 819 osoba je konkurisalo za 500 mjesta u Oružanih snaga BiH. Za 201 bosnjačku poziciju konkurisalo je 425 osoba (2,1 za jedno mjesto), dok se za 88 mjesta koje pripadaju srpskoj komponenti prijavilo se 324 Srba. (3,6).

Share this Article