Zvizdić: Dodik je preko ambasadora poslao poruku – htio je u Moskvu, ali mu nije dozvoljeno

2 Min Read

O porukama sa Parade pobjede u Moskvi i pretenzijama Rusije u Bosni i Hercegovini u programu N1 govorio je, između ostalog, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

– Ambasador BiH nije trebao biti na ovom skupu, on nije predstavnik zvanične politike Bosne i Hercegovine – ističe Zvizdić.

Govoreći o događaju dana – obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, Zvizdić ističe da je Ukrajina danas ta koja brani cijelu Evropu i sve one koji su demokratski orijentirani, a potom se osvrće na vojnu paradu u Moskvi, koji tradicionalno obilježava današnji dan.

Naime, Rusija ove godine nije pozvala strane državljane, ali je poziv ipak stigao za sedam ambasadora, među kojima je i izaslanik BiH u Rusiji Željko Samardžija.

– Ambasador BiH nije trebao danas biti na skupu. Mislim da je zapadu jasno da je prisustvo ambasadora na ovoj proslavi zapravo poruka Dodika koji sasvim sigurno nije smio da ode. Ambasador nije predstavnik oficijalne politike BiH koja je jasno iskazala da se protivi ruskoj agresiji, on je samo marioneta Putina i Kremlja u BiH. Mislim da će ovakve marionete uskoro biti poražene, demokratski svijet je shvatio opasnost koja prijeti od rata u Ukrajini – tvrdi Denis Zvizdić.

U međuvremenu u Bosni i Hercegovini, član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da je “Armija Republike Bosne i Hercegovine bila zločinačka organizacija”.

– Dodikova bosanskofobija (mržnja prema svemu što je bosansko i demokratsko) već se pretvara u neku vrstu bolesti. Međutim, on je upao u zamku, mislim da je svjestan da je cijeli Zapad shvatio da je on ruski igrač na Balkanu koji je prije početka rata u Ukrajini imao pripremljen projekat secesije Republike Srpske. Njegova uloga je u potpunosti objavljena, pa traži načine da se povuče. Svojom današnjom izjavom zaslužio je da ga optuže, svi znaju da je Armija RBiH bila oslobodilačka vojska, to je jedan od najsvjetlijih trenutaka u historiji BiH – odgovara Zvizdić u emisiji N1.

Share this Article