DA LI JE NA POMOLU ČUDO NA TRGU BiH: Tri ključna zakona za kandidatski status BiH u EU napokon u Domu naroda

2 Min Read

Tri ključna zakona kojim bi se, kada budu usvojeni, Bosni i Hercegovini mogao dodijeliti kandidatski status u Evropskoj uniji, naći će se na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazanoj za 16. maj

Trakavica oko usvajanja ova tri zakona kojim se koliko-toliko staje ukraj korupciji, zloupotrebama i mahinacijama u sferi sukoba interesa, dakle gomilanju novca i moći izabranih zvaničnika, zatim u javnim nabavkama koje se na godišnjem nivou obrću u milijardama, kao i u redovima tužilaca i sudija, traje već nekoliko godina.

Konstatno su ovi zakoni vraćani iz procedure na doradu, te su dijelom doživljavali i fijasko, a što je bio očit znak otpora vladajućih stranaka oko njihovog usvajanja.

Podsjetimo, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupština BiH održane 9. marta, po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković – Lepić.
Također, na istoj sjednici u drugom čitanju ovaj dom usvojio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Uz prijedloge ovih zakona Predstavnički dom usvojio je zaključke prema kojima od Doma naroda traži ih usvoji po hitnom postupku, te da istovremeno okonča i proceduru usvajanja Zakona o javnim nabavkama.

Kada je riječ o Zakonu o javnim nabavkama koji je nešto ranije usvojen, Fokus.ba je više puta pisao o tome da se vlast protivi da popravi ovo zakonsko rješenje u skladu sa evropskim standardima.

Popravljenim zakonom koji je u proceduri uvode se antikorupcijske odredbe, organizacijske novine u sistemu javnih nabavki BiH, daje legislativni okvir za daljnji razvoj elektronskih javnih nabavki, uvodi dodatna transparentnost javnih nabavki, reformira sistem javnih nabavki u BiH, te stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje sa legislativom EU u skoroj budućnosti.

Share this Article