KO SDA Sarajevo: Neka Konaković odgovori žrtvama što je nagradio negatorku genocida

3 Min Read

Iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo oglasili su se povodom izjava Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ali su i prokomentarisali to što je Nevenka Tromp dobila status počasne građanke Sarajeva.

Gradi predizbornu kampanju
Naglasili su da Konaković “lažima o reviziji presude gradi predizbornu kampanju” te da su to, kako navode, pokazatelji njegove beskrupuloznosti i spremnosti da zloupotrijebi čak i genocid u Srebrenici zarad svojih političkih ambicija i želje za vlašću.

– Konakovićeva vlast očito je spremna uvrijediti žrtve genocida dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp, samo kako bi njene istupe prepune manipulacija i neistina koristili kao platforma za predizbornu kampanju. Time pokazuju da su im fotelje važnije od istine, pravde i dostojanstva građana, a naročito porodica žrtava te da nemaju ponuditi ništa osim fabriciranih lažnih afera.

Predsjednik Bakir Izetbegović je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne timu eminentnih svjetskih stručnjaka koji je radio na izradi zahtjeva uz podršku domaćih eksperata i udruženja žrtava. To nije bila nikakva izdaja, kako lažno tvrdi Konaković. Izdaja bi bila ne pokušati da se dođe do revizije i prvade – naveli su iz KO SDA Sarajevo.

“Konaković izdao žrtve genocida”
Navode da je Konaković izdao žrtve genocida dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp.

– Upravo je Konaković izdao žrtve genocida i građane KS, dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp, koautorici izvještaja kojim se negira genocid u Srebrenici i kojeg su vlasti Republike Srbije i ratni zločinac Vojislav Šešelj koristili u odbranama. Bit će zanimljivo pratiti na koji način i sa koliko budžetskog novca će se Konaković pokušati odužiti Tromp za učešće u predizbornoj kampanji i moguće neku novu obmanu o reviziji. Uzimajući u obzir da je prije nekoliko godina za rad na reviziji tražila milion eura, o čemu postoje materijalni dokazi, izvjesno je da bi građani KS mogli platiti visoku cijenu Konakovićevih bolesnih političkih ambicija – poručili su iz SDA.

Podsjetimo, burne rasprave u javnosti uslijedile su nakon što je Trom na Face TV-u u Centralnom dnevniku rekla da je Bakir Izetbegović odgovoran za propalu reviziju tužbe protiv Srbije tvrdeći da je unaprijed znao da Sakib Softić ne može biti agent BiH.

Share this Article