Sramne izjave Zaharove: Napala Kristijana Šmita i negirala masakr u Buči

3 Min Read

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova dala je intervju za ATV u kojem je vrijeđala visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

– Imamo čovjeka koji je zapravo prevarant, nema međunarodno punomoćje, ali se preko medija, kroz dogovoreni stav kolektivnog Zapada, pretvara da ima službeni status – rekla je Zaharova i dodala:

“Sve se može falsifikovati”
– To je ono što Zapad radi u više pravaca. Događaji u Buči. Donedavno sam u intervjuu jednom italijanskom novinaru imao jedno pitanje – kažete da je to provokacija i iznosite svoje argumente, oni su logični, ali može li provokacija ovolikih razmera u 21. veku biti, kada imamo internet, novinari na licu mjesta, radio, televizija, društvene mreže, može li provokacija biti tolika. Zašto sam ovo rekao: Čovjek koji nema službeni status, glumi zastupnika, a nema status, može onda sve da falsifikuje.

Zaharova tvrdi da se “situacija ponavlja”. Ona je negirala zločin ruskih trupa u Ukrajini.

– Misija OEBS-a, koja je zatvorena od marta, za koju nije pokrenut formalni postupak u okviru OEBS-a. Uprkos tome što je Rusija rekla da mandat nije produžen. Nema mandata. Sada se vratimo na bundevu. Mislim da je ovo jedno od najboljih i najoštrijih pitanja koje mi je iko ikada postavio. Može li to biti provokacija tolikih razmjera.

“Sve je namješteno”
Amerikanci su otišli u Irak nakon što je američki državni sekretar u Vijeću sigurnosti UN-a donio staklenu bocu s bijelim prahom i rekao cijelom svijetu, a ne iza kulisa, iza zatvorenih vrata, tokom sjednice – ovo je oružje za masovno uništenje u vlasništvu Sadama Huseina. Moramo osloboditi svijet.

Ovo je veličina provokacije. A ti govoriš o varalici. Evo provokacije. A onda su Amerikanci priznali da je to bio namjerni falsifikat. Staklena boca, da tamo nije bilo oružja.

Sve je sređeno. Ujedinjeno Kraljevstvo je također kazalo da je to bila provokacija. Nema veze što je zbog toga stradalo nekoliko stotina hiljada ljudi, što niko nije preračunao. Država je prestala da se razvija svojim tempom, bilo je posljedica po energetiku, Amerikanci su počeli da kontrolišu situaciju u tim zemljama, ali se pojavio ISIS, teroristi protiv kojih se treba boriti, ali sve je to bilo kasnije.

Glavna stvar je provokacija. Tako je bilo i u Buči. 1941. godine Treći Rajh je pokušao da optuži Moskvu za genocid. Isto je odmah podeljeno – rekla je Zaharova za ATV.

Share this Article